TEOLOGUL MEDIESEAN DR. LEB IOAN VASILE

S-a nascut la data de 30 ianuarie 1953 in localitatea Mihaileni, judetul Sibiu, localitate de o frumusete aparte de pe Valea Hartibaciului, nu departe de orasul Agnita, din parintii Ioan si Minerva.

In cursul anului l965, datorita colectivizarii, familia Leb se muta in orasul Medias pentru a le oferi celor patru copii posibilitatea de a studia la scoli mai bune.

Cursurile scolii elementare le incepe in localitatea natala, clasele I-V, iar clasele VI-VIII le urmeaza la Scoala generala nr. 2 din Medias. Studiile liceale le urmeaza la liceul de mare prestigiu din Medias, Liceul „Stephan Ludwig Roth“ in perioada l968-1972, absolvind cu examen de bacalaureat in anul 1972.

Se inscrie la Institutul Teologic Universitar din Sibiu, urmand cursurile universitare intre anii 1972-1976 la capatul carora este declarat licentiat in Teologie, cu teza de licenta Relatiile dintre Rasarit si Apus in secolul al XV- lea, Sinodul de la Ferrara-Florenta (1438- 1439), fiind indrumat de pr. prof. dr.Milan P. Sesan. De fapt din aceasta perioada tanarul teolog Ioan Vasile Leb se orienteaza spre studiul Istoriei Bisericesti Universale, studii pe care doreste sa le aprofundeze. In acest scop se inscrie in toamna anului 1976 la examenul de admitere la cursurile de doctorat de la Institutul Teologic Universitar din Bucuresti, disciplina Istoria bisericeasca universala. Fiind declarat admis isi incepe studiile doctorale in acest prestigios institut. In anul urmator, 1977, obtine o bursa de studii de la Diakonisches Werk der EKD-Stuttgart, din Germania, cu specializare la Facultatea de Teologie Evanghelica din Heidelberg. Aceste studii se deruleaza pe perioada 1977-1981 si la finalul lor ii este conferit titlul de „Doctor in Teologie” (1981), specialitatea Konfessionskunde, cu teza Die orthodox-altkatholischen Beziehungen, bilateral und im Rahmen der Ökumenischen Bewegung indrumator fiindu-i prof. dr. Friedrich Heyer, al doilea referent fiind prof. dr. Adolf Martin Ritter. Titlul a fost nostrificat (echivalat) in anul 1989 la Institutul Teologic Universitar din Bucuresti, specialitatea Istoria Bisericeasca Universala, cu teza: Relatiile ortodoxo-vechi catolice, bilateral si in cadrul Miscarii ecumenice, indrumator fiindu-i pr. prof. univ. dr. Ioan Ramureanu.

Din toamna anului 1982, teologul Ioan Vasile Leb isi incepe cariera didactica universitara, la inceput ca asistent suplinitor la Institutul Teologic Universitar din Sibiu (1982-1987), iar mai apoi asistent titular la acelasi institut de la 1 decembrie 1987 pana la 20 martie 1990. Din 20 martie functioneaza ca lector suplinitor tot aici pana la 20 martie 1991.

Dupa reinfiintarea Facultatii de Teologie din Cluj-Napoca in cadrul Universitatii Babes-Bolyai, se transfera aici unde isi continua activitatea didactica universitara, in calitate de conferentiar titular din 24 septembrie 1991 pana in ianuarie 1999. De la aceasta data devine profesor titular la catedra de Istoria Bisericeasca Universala in cadrul Facultatii de Teologie Ortodoxa a Universitatii Babes-Bolyai, functie pe care o detine pana in prezent.

In cadrul aceleiasi institutii, pr. prof. dr. Ioan Vasile Leb indeplineste si functii administrative: 1991-1992 – prorector al Institutului Teologic Universitar din Cluj-Napoca; 1992-1996 – prodecan la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Universitatea Babes-Bolyai; 2000-2004 decan al Facultatii de Teologie Ortodoxa din Universitatea Babes-Bolyai; 2006 membru fondator si, pina in 2009, director al Centrului de Studii Ecumenice si Interreligioase al Universitatii Babes-Bolyai.

In plan familial pr. prof. dr. Ioan Vasile Leb s-a casatorit in anul 1983 cu Rodica Georgeta Terbea, asistent universitar, si au impreuna doua fete: Ioana Cristina (n. l983) si Irina Maria (n. l985).

Pe linie eccleziala, pr. prof. dr. Ioan Vasile Leb a fost hirotonit diacon in anul 1985 si preot in anul 1991 si distins cu rangul de iconom si apoi cu cel de iconom stavrofor. A primit, de asemenea, Crucea patriarhala (2002) si Ordinul „Meritul Cultural” in grad de Ofiter, Categoria G. „ Cultele”, conferit de Presedintele Romaniei (2004).

Pe langa functiile didactice din tara, pr. prof. dr. Ioan Vasile Leb a indeplinit si misiuni didactice in strainatate: din 2000 pana in prezent profesor asociat in „Programme interuniversitaire européen Socrates-Gratianus” din cadrul Institutului Catolic din Paris; din 2005 – pana in prezent profesor delegat (beauftragt) la Institutul Teologic Ortodox din cadrul Universitatii „Ludwig-Maximilian” din München, Lehrstuhl für historische Theologie und Ökumenik; cursuri in Programul SOCRATES la Facultatile de teologie din: Heidelberg, Paris, München, Regensburg, etc.

Activitatea didactica a distinsului profesor este completata cu alte activitati conexe:

• Membru in colectivul de redactie al revistei „Renasterea” a Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane Cluj;

• Coordonatorul colectiei „Restituiri” a Editurii Arhidiecezane din Cluj si al revistei „Dynamis”.

• Coordonator al Programului SOCRATES al Facultatii de Teologie Ortodoxa a Universitatii Babes-Bolyai;

• Directorul Proiectului de cercetare „Grant”, cu tema „Teologie si cultura transilvana in contextul culturii europene in sec. XVI-XIX”;

• Director Grant IDEI Nr. 529: Institutiile Bisericii Ortodoxe Romane din Transilvania (1850-1918);

• Membru in Grantul International „Healing of Memories”;

• Membru al Consiliului National al Reformei Invatamantului din cadrul Ministerului Educatiei Nationale din Romania 1998-2004;

• Membru al „Seminarului Teologic International Sud-Est European” (Heidelberg),

• Membru al Asociatiei Romano-Americane din Cluj-Napoca;

• Membru al Asociatiei Culturale Romano-Germane din Cluj-Napoca;

• Membru in comitetul stiintific al „Proiectului International Socrates-Gratianus”, Facultatea Jean-Monet, Universitatea Paris XI si Institutul Catolic din Paris;

• Membru al Comisiei Nationale pentru Istorie Eclesiastica Comparata;

• Membru in Comisia Bisericii Ortodoxe Romane pentru dialogul cu Biserica Veche-Catolica;

• Membru al Asociatiei Internationale de Studii Patristice din Oxford;

• Membru al „Societas Oecumenica”, Tübingen;

• Membru fondator al Asociatiei Medical-Crestine „Christiana”, filiala Cluj-Napoca si director 2006-2009;

• Membru al Societas Leibnitiana Berolinensis (Leibniz-Societät, din 2004);

• Evaluator la Deutsche Forschungsgemeinschaft;

• Membru in Comisia pentru doctorate a Institutului de Teologie Ortodoxa din cadrul Universitatii Ludwig-Maximilian din München;

• Membru in Comisiile pentru doctorate a Facultatilor de Teologie Ortodoxa din cadrul Universitatilor din Cluj-Napoca, Bucuresti si Sibiu;

• Membru in Consiliul profesoral al Institutului de Teologie Ortodoxa din cadrul Universitatii Ludwig-Maximilian din München;

• Membru al The American Biographical Institute. The Research Board of Advisory, din anul 2000.

OPERA

Volume proprii

– Die Entwicklung der orthodox-altkatholischen Beziehungen, bilateral und im Rahmen der ökumenischen Bewegung. Teza de doctorat, Heidelberg 1981, 471 p.

– Editia in limba romana: Relatiile ortodoxo-vechi-catolice, bilateral si in cadrul miscarii ecumenice, Bucuresti, 1985, 425 p.

– Orthodoxie und Altkatholizismus. Eine hundert Jahre ökumenische Zusammenarbeit, Presa Universitara Clujeana, „Babes-Bolyai“ Universität, Cluj-Napoca,1995, 262 p.

– Die Rumänische Orthodoxe Kirche im Wandel der Zeiten, Presa Universitara Clujeana, Cluj-Napoca, 1998, 167 p.

– Ortodoxie si vechi-catolicism sau Ecumenism inainte de Miscarea Ecumenica, Presa Universitara Clujeana, Cluj-Napoca 1995, 330 p.

– Teologie si istorie. Studii de Patristica si Istorie bisericeasca, Editura Arhidiecezana, 1999, 270 p.

– Biserica si implicare. Studii privind istoria Bisericii Ortodoxe Romane, Editura Limes, Cluj- Napoca 2000, 194 p.

– Dialogul Ortodoxo-Vechi-Catolic. Stadiul actual si perspectivele sale, Editura Renasterea, Cluj-Napoca, 2001.

– Biserica in actiune, Editura Limes, Cluj-Napoca, 2001.

Volume in colaborare

– Actualitatea conceptiei Sfantului Ciprian al Cartaginei privind Unitatea Bisericii, in vol. Unitatea Bisericii. Aspecte eclesiologice pentru mileniul III, coord. Ioan-Vasile Leb & Radu Preda, Editura Limes, Cluj-Napoca, 2005, p. 79-97.

– Biserica Ortodoxa si societatea civila, in vol. Religia si societatea civila, coord. M. Flonta, H. K. Keul, J. Rüsen, Editura Paralela 45, Pitesti, 2005, p.117-128.

– Andrei Saguna. Corespondenta I/1 si 2; II, III (cu N. Bocsan, Gabriel Gardan et alii), Presa Universitara Clujeana, Cluj-Napoca, 2005, 2007, 2008, 2009.

– Institutii ecleziastice. Compendiu de legislatie bisericeasca (Secolul al XIXlea), Presa Universitara Clujeana, Cluj-Napoca, 2010, 360 p. (impreuna cu G.Gardan, M. Eppel si P. Vesa).

– Integrarea europeana si valorile Bisericii, Editura Renasterea, Cluj-Napoca 2011 (coordonator volum impreuna cu Gabriel-Viorel Gardan si Dacian But-Capusan).

– Trei natiuni si patru confesiuni recepte in Transilvania secolului al XVII-lea si statutul juridic al romanilor, care nu erau recunoscuti nici ca natiune si nici nu aveau nicio religie recepta, in vol. Johann Marte, Viorel Ionita & altii: Die Union der Rumänen Siebenbürgens mit der Kirche von Rom; Unirea romanilor transilvaneni cu Biserica Romei, Band-Vol. 1, Editura Enciclopedica, Bucuresti, 2010, p. 24-32 si traducerea germana: Die drei anerkannten Nationen und vier Konfessionen im Siebenbürgen des 17. Jahrhunderts und der Rechtsstatus der Rumänen, die weder als Nation anerkannt waren noch eine rezipierte Religion besaßen, p. 25-33.

– Integrarea europeana si valorile Bisericii, Editura Renasterea, Cluj-Napoca, 2011 (Impreuna cu Gabriel Gardan si Dacian But-Capusan).

– Ortodoxie si ecumenism (coord.), Editura Renasterea, Cluj-Napoca, 2009.

Studii aparute in diferite reviste si alte publicatii

– Relatiile husitilor cehi cu Patriarhia Constantinopolului in secolul al XV- lea, in rev. Studii Teologice, nr. 3-4/1978, p. 254-263;

– Mitropolitul Marcu Eugenicul al Efesului, aparator al Ortodoxiei la Conciliul de la Ferrara-Florenta (1438-1439), in rev. Glasul Bisericii, nr. 5-6/1979,p. 535-543;

– Relatiile Bisericii Ortodoxe cu Bisericile necalcedoniene in vederea pregatirii dialogului teologic pentru unitatea crestina, in rev. Studii Teologice, nr. 5-6/1982, p. 423-438;

– Biserica Ortodoxa Romana din Transilvania si infiintarea Patriarhiei Romane, in rev. Biserica Ortodoxa Romana, nr. 9-12/ 1985, p. 856-867;

– Legaturile romanilor cu manastirea Sfanta Ecaterina din Sinai, in rev. Studii Teologice,nr.4/1987, p. 97-106;

– Presa bisericeasca transilvaneana, in vol. Contributii transilvanene la teologia ortodoxa, Sibiu 1988, p. 318-333;

– Biserica crestina in mileniul al doilea, in vol. Credinta ortodoxa si viata crestina, Sibiu 1992, p. 97-130;

– Biserica, stat, societate. Consideratii asupra statutului actual al cultelor din Romania, in “Analele Stiintifice ale Facultatii de Teologie Ortodoxa”, Tomul VI, 2000-2002, p. 85-92.

– Identität und Konfession in Rumänien in dem Globalisierungskontext. Ein orthodoxer Standpunkt, in rev. Orthodoxes Forum, Eos Verlag ST. Ottilien, 19.Jahrg., 2005, Hefte 1-2, p. 133-142;

– Kardinal Ratzinger und die Theologie der Kirchenväter, in vol. Benedikt XVI und die Orthodoxe Kirche, Eos Verlag, St. Ottillien, 2008, p. 42-60;

– Biserica Ortodoxa Romana intr-o epoca istorica noua, in vol. Cultele si Statul in Romania, editie de Ioan Vasile Leb si Radu Preda, Editura Renasterea, Cluj- Napoca, 2003, p. 36-54;

– Biserica Ortodoxa si Biserica catolica in Romania Mare: convergente si contraste, in vol. Omagiu parintelui profesor universitar doctor Ioan I. Ica, Editura Renasterea, Cluj-Napoca, 2007, p. 491- 500;

– Stefan cel Mare in constiinta romanilor ardeleni, in vol. Structura etnica si confesionala a Transilvaniei Medievale (sec IX-XIV), coord. Ioan Chirila, Editura Renasterea, Cluj-Napoca, 2007, p. 236- 256;

– Cuvant inainte la vol. Ortodoxie si Ecumenism, Editura Renasterea, Cluj- Napoca, 2008, p. 7-10;

– Nationality and Confession in Orthodoxy (cu G.V.Gardan), JSRY, 7/21 (Winter 2008), p. 66-78.

– Identitate personala si Koinonia in ecumenismul actual din perspectiva Bisericii Ortodoxe Romane, in vol. Un neobisnuit slujitor al Bisericii: Preasfintitul Episcop-Vicar Vasile Somesanul, editie I. Chirila, C. Barsan, Editura Renasterea, Cluj-Napoca, 2008, p. 171-180;

– Personale Identität und Koinonia in der gegenwärtigen Ökumene aus der Sicht der Rumänischen Orthodoxen Kirche, in vol. Markus Mühling (Hg.), Gezwungene Freiheit? Personale Freiheit im pluralistischen Europa,  Vandenhoeck & Ruprecht, Göttingen 2009, p. 181-190;

– Die Einheit der Kirche im Veständnis des heiligen Basilius des Großen (329-379), in vol. Einheit und Katholizität der Kirche, editat de Theresia Hainthaler, Franz Mali & Georg Emmenegger, Tyrolia Innsbruck & Pro Oriente, 2009, p.163-172;

– Église et Société dans la Roumanie d’aujourd’hui, in: UBB. Facultatea de Teologie Ortodoxa. „Anuar” XI, 2007-2008, Cluj-Napoca, 2009, p. 59-70;

– Sfantul Vasile cel Mare (329-379) si papa Damasus al Romei (366-384), un moment din cadrul relatiilor crestinismului rasaritean cu cel apusean, in vol. Studia Basiliana 3, Editura Basilica, Bucuresti, 2009, p. 222-233;

– A Byzantine Humanist between Catholicism and Islam: Georgius Ghemistos Plethon (ca. 1360-1452), in vol. Ana Dumitran, Lorand Madlz, Alexandru Simon, Extincta est lucerna orbis: John Huniady and his Time, Romanian Academy, Center of Transylvanian Studies, Cluj-Napoca, 2009, p. 313-322);

– Ignaz von Döllinger si reunirea Bisericilor, in vol: S. Andea, I.A.Pop, A. Simon (coord.), Pe urmele Trecutului Profesorului Nicolae Edroiu la 70 de ani. Academia Romana. Centrul de Studii Transilvane, Cluj-Napoca, 2009, p. 535-549.

– Prefata la Pr. Dr. Achim Sarasan, Sinodul I Ecumenic de la Niceea (325) si actualitatea sa in contextul ecumenismului actual, Editura Crisserv, Medias,2009.

– Laudatio pentru Adolf Martin Ritter (p. 84-87), Bartolomeu Anania (p. 121-132), Theodor Nikolaou (p. 171-177), Günther Wenz (p. 364-372), in vol. Doctores Honoris Causa, Testimonia Oecumenica, coord. Ioan Chirila, Cluj-Napoca, 2011;

– Dialogul interreligios. O sansa pentru viitor, in Studia Universitatis „Babes-Bolyai”, Theologia orthodoxa, nr.2/2011, p. 273-282;

– Nicolae Ivan (1855-1936), intaiul episcop al Vadului, Feleacului si Clujului, in rev. Tabor, anul V, nr. 9, decembrie 2011, p. 9-18;

– Le défi de la famille pour le futur de la société et du monde, in vol. La comunione nuziale. Oriente e Occidente in dialogo sull’amore umano e la famiglia, Cantagalli editore, Siena, 2011;

– Teme prioritare de cercetare in teologia istorica, in Studia Universitatis, Theologia Orthodoxa, anul LVI, nr. 1/ 2011, p. 77-78;

Traduceri

– Michel Quesnel, Daruita-mi vesnicie, (trad. Ioan Vasile Leb & Rodica Georgeta Leb), Editura Limes, Cluj-Napoca 2007;

– Memoriul din 1743 al lui Inochentie Micu, (trad. din latina, impreuna cu: Vasilica Cristea, Adrian Podaru) in vol: Deznationalizarea si maghiarizarea romanilor din Ardeal prin biserica si scoala, inainte de 1 decembrie 1918, editie de Ioan Strajan, Editura Altip, Alba-Iulia, 2009, p. 156-169.

– Miguel de Salis Amaral, Doua viziuni ortodoxe cu privire la biserica: Bulgakov si Florovsky, editie de Ioan Vasile Leb, Gabriel Gardan, trad. de Daniela Chetan, Presa Universitara Clujeana, 2009;

Pe langa lucrarile amintite, teologul si istoricul Ioan Vasile Leb a mai scris si alte articole, recenzii, note, etc., publicate in revistele Mitropolia Ardealului si Telegraful Roman de la Sibiu, revista Mitropolia Banatului de la Timisoara, revista Renasterea din Cluj-Napoca, buletinele unor comunitati romane de peste hotare si in alte publicatii bisericesti, toate in ansablul lor fiind rodul muncii fara de timp, dar si al dragostei de cercetare. Tot ce a scris a daruit tuturor celor dornici de cunoastere si de lumina. Alte amanunte se pot gasi in:

Who’s Who in Romania, Editie princeps, Pegassus Press, Bucuresti, 2002, p.352-353;

Mircea Pacurariu, Dictionarul Teologilor Romani, Editura Enciclopedica, Bucuresti, 2002, p. 247; Dan Fornade (Ed.), Personalitati clujene.

Dictionar ilustrat, Editura Casa Cartii de Stiinta, Cluj-Napoca, 2007, p. 8-9;

Ralph Hübner (Fondator si editor), Enciclopedia Personalitatilor din Romania.

Editia a IV-a, 2009, Who is Who, Verlag für Personenenzyklopädien AG, Zug, Schweiz, p. 738-739.

Dr. Achim Sarasan , LICEUL „STEPHAN LUDWIG ROTH” Fragmente istorice III îngrijit de HELMUTH JULIUS KNALL

“Intentia noastra nu a constat in realizarea unei monografii a liceului,ceea ce explica si titlul ales. Initial am urmarit sa cuprindem in acest volum mai ales materiale si imagini referitoare la cladirile succesive ale liceului. La o analiza mai aprofundata am ajuns la concluzia ca esentiale pentru o institutie scolara nu sunt zidurile, ci oamenii care invata sau lucreaza acolo. Ca urmare ne-am hotarât sa adunam in acest volum studii si articole care sa prezinte viata si activitatea unor fosti directori, profesori si elevi ai scolii.” (prof.dr.Helmuth Julius Knall)

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.