Scurta istorie a orasului

1666-Medias

“Asezarea Medias o intalnim in documentele cancelariei lui Vladislav al II-lea (1490-1516) din anii 1495 si 1498 denumita “civitas” (atestarea din 2 iunie 1359 ca “civitas” a fost singulara. Ulterior, pana in 1495, Mediasul reapare ca “oppidum”), de fapt un statut intermediar intre “oppidum” (targ) si oras. Prestigiul Mediasului a crescut prin ordinul dat de acelasi Vladislav al II-lea, in 1494, ordin care prevede ca judele regal sa aiba resedinta in oras, pana la terminarea lucrarilor la incinta fortificata. Decizia regala a intampinat o puternica opozitie din partea satelor bogate, Biertan, Richis si Seica Mare si a fost anulata in 1496. Fiul lui Vladislav, regele Ludovic al II-lea (1516-1426), la solicitarea consilierului sau personal, invatatul preot Iacob Piso, originar din Medias, acorda orasului dreptul de a sigila cu ceara rosie documentele emise de oficialitatile locale.
Terminarea incintei fortificate in 1534 si intrunirea frecventa a adunarii provinciale (compusa din juzii locali si jurati si convocata de judele regal, jude care era ales de sasi fara obligativitatea obtinerii  acordului  voievodului Transilvaniei) la Medias confera orasului o pozitie privilegiata intre localitatile din zona. O delegatie condusa de judecatorul orasenesc Simon Pellio ( va deveni primul primar al Mediasului), solicita regelui Ferdinand sa indeplineasca promisiunea lui Vladislav al II-lea ca, dupa terminarea fortificatiilor orasului, sa i se acorde statutul de centru administrativ al celor Doua Scaune si sa fie resedinta permanenta a judelui regal. Prin documentul emis la 25 martie 1552 de cancelaria regelui Ferdinand I de Habsburg, Mediasul a fost promovat  ca sediu administrativ si judecatoresc, desi Biertanul era cea mai puternica dintre localitatile pretendente, avand 345 de gospodarii fata de 286 ale Mediasului si platind un impozit anual o data si jumatate  mai mult decat  Mediasul. In compensatie, Biertanul  va deveni in 1572 sediul episcopatului sasesc din Transilvania, titlu pe care il va detine pana in anul 1867, cand va fi transferat la Sibiu. La 5 februarie 1553, Simon Pellio pune bazele contractului dintre orasul Medias si cele Doua Scaune”.[extrase din “Monumente medievale.Medias”, Stefan Ionescu, Tiparit Honterus Sibiu]

Download

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.