Despre Liceul “Stephan Ludwig Roth”

“Liceul ”St.L.Roth” a fost pana in 1948 o scoala confesionala evanghelica cu limba de predare germana. Cea mai veche matricola  a scolii începea cu anul 1604. În anul 1762 au fost adoptate un nou regulament scolar si un nou plan de învatamânt. Pe parcursul existentei sale, gimnaziul ( liceul ) a functionat în diferite cladiri. Actuala cladire a liceului a fost construita în perioada 1910 – 1912 pe baza proiectului arhitectului Fritz Balthes din Sighisoara si inaugurata pe 30 octombrie 1912. Din 21 septembrie 1919 liceul poarta numele lui St.L.Roth.
Sala de gimnastica a liceului a fost construita în anul 1879 pe baza planului inginerului Friedrich Mätz. Realizarea proiectului a fost posibila în urma unei donatii de 3000 de florini austrieci din partea comerciantului Johann Peter Hornung din Middlesbrough – Anglia, originar din Medias.
Cladirea are doua aripi perpendiculare una pe alta. Într-una se afla clasele iar în cealalta aripa, la parter, erau situate: cancelaria profesorilor, cabinetul directorului, o sala de colectii, cabinetul de fizica, sala de experiente. Scara larga duce la etajul întâi unde se gasesc: sala de festivitati si sala de muzica, despartite de usi masive de stejar. La etajul doi se afla sala de desen cu un laminator care permite patrunderea luminii soarelui.
Scarile sunt din trachit de Deva, dotarea cabinetelor de stiinte ale naturii s-a efectuat de catre firma Max Kohl din Chemnitz, materialele didactice au fost livrate din Budapesta de catre Szikla & Szilágyi, Erdélyi & Szabó, iar unele statui ornamentale de August Gerber din Köln.
Profesorul Hans Hermann a condus ornamentarea salii de festivitati în care alternau: fresce pe peretele central, geamurile înalte cu vitralii, tavanul cu sculpturi în stuc colorat reprezentând constelatiile ceresti sub forma de zodiac. În sala de muzica alaturata se gasesc medalioane întruchipând danaidele. Culoarele diferitelor etaje sunt împodobite cu copii de marime naturala dupa statuile “Venus din Milo”, “Demostene”, “Sofocle” busturile Herei si al lui Zeus, basorelieful Laokoon.
Inainte de primul razboi mondial, liceul mediesean a atins momentul de varf al dezvoltarii sale, ajungand sa aiba “o pozitie onoranta printre institutiile surori”, datorita muncii fostilor sai directori. Acest fapt a contribuit la cresterea numarului elevilor, fiind nevoie ca Biserica Evangelica sa porneasca demersurile pentru construirea unei noi cladiri a scolii. La 2 ani dupa luarea deciziei, la 30 octombrie 1912, cladirea a fost inaugurata de catre episcopul Bisericii Evanelie, Friedrich Teutsch. Au urmat ani de activitate a scolii capacitate maxima, dotarile fiind pe masura asteptarilor.”
Sursa : http://roth.traducator.info

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.