O plimbare prin Medias

“Mediasul vechi, atestat la 1267, oras din 1495, seamana cu un melc de patiserie. Ti-l imaginezi cu nuca, vanilie sau mac. Si începi sa-l desfasori pana la miez. Îti prelingi pasii prin timpurile îmbratisate de strazi, case, turnuri, ziduri, porti. Iar daca vrei sa-l savurezi fara a-ti intra printre dinti vreo coaja ratacita, sub forma de bloc ori gugumanie moderna, nu trebuie decat sa stii de unde sa pornesti umblarea. Ramasita de Ev Mediu, orasul-cetate începea cu porti. Si cu turnuri. Cauti un turn si ai gasit locul..” ( “Gargara de dupa negrul de fum-Medias si Copsa Mica”, un articol de Alina Iordache)

De fiecare data cand imi amintesc, in Medias, de articolul acesta , zambesc. Simt mirosul de nuca si vanilie si ma bucur gandindu-ma ca voi savura un “melc de patiserie” cu un gust unic…

Mergand, vad umbra unui copil cu un ghiozdan, insotindu-ma in drum spre scoala, sau a unui adolescent carand o servieta grea de piele in drum spre liceu… Sunt eu , cel de acum mai mult de 40 de ani… Imi este greu sa-mi reamintesc detalii, nu are importanta, sunt toate in mine… dar sunt dezamagit ca nu reusesc sa retraiesc la intensitatea si emotia pe care mi-o doream, reintalnirea cu orasul natal…

Nu conteaza de unde incepi plimbarea, mergi mereu in cerc pe strazi, pe langa case vechi, porti si turnuri, ziduri…Mi-am inceput “umblarea” din Piata Mare (“placinta” noastra draga, vorba lui Daniela) dar nu am urmat traseul mentionat in articol.  Senzatia este aceeasi…Obisnuit cu distantele mari parcurse pe jos, cladirile din Clujul de adoptie, am “papat“ repede prajitura. Delicioasa! Mai vreau!… Sigur, am gustat o portie mai mica si a doua zi…suficient pentru un an, poate chiar cinci sau cine stie, daca mi se face pofta de un melc de patiserie bun, oricand se va ivi ocazia.

Pentru cei care nu locuiesc in Medias, ii invit sa desfasuram pana la miez prajiturica, privind fotografiile facute!

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.