Sacalaia, Lacul Stiucilor

La 10 kilometri de Gherla se gaseste cea mai frumoasa rezervatie naturala din zona Transilvaniei, in satul Sacalaia, pe meleaguri pitite printre dealuri line…

Atractia turistica a zonei o reprezinta Lacul Stiucilor, format pe locul unei vechi exploatari de sare. In prezent, apele sale sunt dulci datorita colmatarii cu aluviuni aduse de pe versanti si depunerii sedimentelor de natura organica, care impiedica apa sa vina in contact cu sarea. Stratul de gheata se mentine pe suprafata lacului pe toata perioada iernii, din decembrie si pana in martie, atingand grosimi de circa 50 cm. Lacul Stiucii are trei caracteristici principale: I. In prezent este singurul lac natural din Transilvania care nu a suferit nici o influenta negativa semnificativa umana, II. Este cel mai adanc lac natural dulce din interiorul tarii, profunzimea sa ajungand la circa 10 m-12 m, III. Este singurul lac interior din Campia Transilvaniei pe care se dezvolta plauri (formatiuni de stuf plutitor), la fel ca in Delta Dunarii.

Localnicii spun ca, paradoxal, lacul s-ar fi nascut într-un loc unde mai demult a fost o mina de sare, care între timp s-a prabusit. Aluviunile depuse au transformat însa lacul în apa dulce. Supranumit si Lacul Stiucii, dupa numele pestelui care predomina, lacul a fost declarat rezervatie si pentru ca în zona exista foarte multe pasari rare.

În luna august, cele mai bune zile pentru pescuit sunt de pe 11 pâna pe 15, apoi din 26 pâna în 30. Pescarii se înghesuie pe lac datorita capturilor impresionante, adevarate trofee, stiuci care depasesc 1 m. lungime. Lacul Sacalaia este considerat cel mai adânc din Transilvania, având în jur de 10-12 metri.

De lac se leaga si o legenda. Se spune ca, pe vremea romanilor, lacul ar fi înghitit o asezare. Când apa devenea foarte limpede, se putea zari acoperisul unei bazilici. Înotatori cu experienta se avântau spre satul scufundat, dar unul cadea jertfa, înghitit de un vârtej ce se forma în jurul bazilicii. De 30 de ani însa, depunerile au acoperit satul, iar bazilica nu si-a mai luat jertfa anuala.

Sursa : www.gherlainfo.ro , www.realitatea.net

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.