FORTIFICATIILE ORASULUI
Acestea au inceput a fi construite, dupa unii cercetatori, in anul 1490; lucrarile ar fi continuat pana in jurul anului 1534. Din doua documente (1540 si 1552) rezulta ca zidurile Mediasului erau terminate. Cel din urma document , emis de cancelaria lui Ferdinand de Habsburg la 25 martie 1552 specifica faptul ca, avand in vedere vechimea incintei, i se acorda orasului Medias statutul de oras, resedinta a judelui regal si centru administrativ al celor doua scaune Seica si Medias.
Incepand cu a doua jumatate a sec. al XVIII-lea, fortificatiile de tip medieval si-au pierdut orice importanta defensiva si, la fel ca in alte orase transilvane, au inceput sa fie demolate.
Din totalul de 2400 metri de ziduri de aparare, inalte de cca.8 metri, si care la inceputul sec. al XVIII-lea cuprindeau trei porti principale, patru porti secundare si 17 turnuri si bastioane, au ramas in picioare cca.1845 metri, doua porti principale, una secundara , sase turnuri si bastioane , un bastion pastrandu-se fragmentar.
Castelul
Ansamblul arhitectonic situat în centrul orasului, în jurul Bisericii Evanghelice Sf. Margareta, pe o colina ce domina Piata Regele Ferdinand, Castelul (Cetatuia) dateaza din sec. al XV-lea fiind alcatuit, initial, din doua randuri de ziduri si cinci turnuri de aparare.
În acelasi ansamblu arhitectonic mai sunt plasate: cladirea Primariei vechi (atestata documentar în anul 1583), Casa parohiala (datata la anul 1515) si Scara acoperita (executata în 1803).
În cursul secolelor XVII-XIX, prin construirea mai multor cladiri pe traseul celor doua incinte, s-a ajuns la situatia actuala în care se mai pastreaza portiuni din zidul interior precum si patru dintre turnurile de aparare: Turnul Clopotelor, Turnul Funarilor, Turnul Croitorilor si Turnul Mariei.
”..Clasificat printre primele zece turnuri înclinate ale lumii, amintind prin silueta sa de Turnul de la Pisa, acoperit cu tigla smaltuita în diferite culori, Turnul Trompetilor se încadreaza armonios în structura arhitectonica a bisericii evanghelice “Sfanta Margareta”.
“…Deasupra bisericii (evanghelice, “Sf.Margareta”) se înalta Turnul Trompetilor, punct de observatie a împrejurimilor, înalt de 68,5 m si cu o deviatie de la verticala de 2,28 m. Cu ocazia supraînaltarii sale în 1550, acoperisul turnului a fost încadrat de patru turnuri mici de colt, turnuri care simbolizau dreptul orasului de a pronunta si a pune în fapt pedeapsa capitala (jus gladii). În decursul existentei sale turnul a fost supus la numeroase reparatii, iar în perioada 1927-1930, pentru a se evita accentuarea înclinarii sale, acesta a fost camasuit, atat în interior cat si în exterior, cu o centura de beton armat pe portiunea primelor trei etaje.
In anul 1880, la ultimul nivel al turnului a fost instalat actualul ceas, primul fiind montat în sec. al XVIII-lea, iar în anul 1984, la nivelul ceasului a fost amplasata o statueta de lemn cu brat mobil, realizata de Kurtfritz Handel, copia fidela a uneia care a fost amplasata pentru prima data într-o nisa din coltul de S-E al turnului în sec. al XVIII-lea, cunoscuta sub numele de Petre din Turn (Thurm Pitz)….”
“In acest turn a fost retinut Vlad Tepes în anul 1476, în urma unui conflict cu Matei Corvin. Pe peretii interiori se pot admira picturi murale executate în sec.XIV-XV….”
Surse : Primaria Municipiului Medias , Revista Cultural-Crestina “Glas Comun” (Losonczy Alexandru , Iunie 3, 2008) , “Topografia monumentelor din Transilvania. Municipiul Medias”, Alexandru Avram, Ed.”ALTIP” Alba-Iulia, Sibiu 2006 (Ministerul Culturii si Cultelor, Muzeul National Brukenthal, Bibliotheca Brukenthal, III)