Scurta istorie a orasului (II)

“…Victoria repurtata de turci in fata armatelor maghiare in batalia de la Mohacs (29 august 1526) deschide pagini noi in istoria Transilvaniei si implicit a Mediasului.Tronul devenit vacant al Ungariei in urma decesului lui Ludovic al II-lea a fost atribuit simultan, de catre nobilii divizati in tabere adverse, celor doi pretendenti : Ferdinand de habsburg (care invoca dreptul sau de mostenitor al coroanei Ungariei si se va incorona la Praga) si Ioan Zapolya (1510-1525), voievodul Transilvaniei (care se incoroneaza rege la Buda la 5 noiembrie 1526). Lupta dintre cei doi adversari se va desfasura , in principal, in Transilvania. Inca din aprilie 1527, prin solul sau Paul Podwynyai, Ferdinand I ia legatura cu orasele conduse de patricianatul sasesc- Sibiu, Brasov, Bistrita, Sighisoara, Medias si Sebes si cu nobilii transilvani. O victorie asupra lui Zapolya determina cresterea influentei pe care Ferdinand o are asupra sasilor.
Amandoi rivalii cauta sa-si asigure sustinerea lor de catre domnul Moldovei, Petru Rares (fiu natural al lui Stefan cel Mare, accede la tronul Moldovei  dupa moartea lui Stefanita). In scopul acesta, Ferdinand I il trimite pe Georg Reicherstorffer intr-o prima solie in Moldova. Acesta publica in anul 1550 la Viena un text in limba latina, in care descrie aspecte geografice, sociale, demografice, economice etc. intalnite in drumul sau prin Transilvania. Solul regal spune : “aceasta provincie se imparte intre trei natiuni ce se deosebesc intre ele prin religie, moravuri, obiceiuri, si intrucatva prin legi si care locuiesc  in aceasta regiune pe portiuni deosebite, adica sasii, secuii si ungurii. Printre acestia locuiesc si romanii insisi, bastinasi ai acestor provincii, in sate  si posesiuni retrase; neam de oameni foarte aspru, hranindu-se doar din cirezi si turme si adesea chiar din rapirea hoteasca a vitelor  si cailor” . Despre sasi afirma : “Mai intai acest neam al sasilor , adus in acest loc spun ei din germania si care are multa tragere de inima pentru munca campului…, se foloseste de limba saseasca…Si sa mai adaug si aceasta : ca ei intrec cu mult natiunile celelalte atat prin blandetea moravurilor, cat prin pietate si constiinta”. Concluzia este : “Locuitori ai acestui pamant sunt si romanii, dar raspanditi, fara un sediu precis. Iar germanii sau sasi au pretutindeni cetati foarte tari si orase si intrec usor prin toate mijloacele natiunile celelalte.Pamantul, prin firea sa , este foarte bogat in aur, argint, vin, cereale, pasuni, vite, izvoare, rauri,pe scurt au toate cele ce tin de folosul si inlesnirea vietii, astfel ca nu din intamplare a fost numita Transilvania de cei vechi : comoara regatului  Ungariei”.  Mediasul  este mentionat in cateva randuri, acordandu-i rangul de capitala a celor Doua Scaune, “alte doua osebite” de cele sapte scaune sasesti. In randul celor opt capitluri parohiale principale care impreuna formeaza “Universitas” este mentionat si capitlul Medias cu treizeci si sase de localitati. “Orasul Medias, care este asezat in mijlocul Transilvaniei, este producator de vinuri si destul de imbelsugat in toate celelalte lucruri folosind la castigul sau traiul comun, si nu este necunoscut multumita dezastrului raposatului guvernator Ludovic Gritti.”

[extrase din “Monumente medievale.Medias”, Stefan Ionescu, Tiparit Honterus Sibiu]

Download

medias-aeriana

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.