Lista asezarilor sasesti cu biserici fortificate dinTransilvania

1. Alma Vii (germ.: Almen, magh.: Szászalmád) este o localitate în judetului Sibiu, Transilvania, Romania. Anul primei atestari scrise este 1289 în actul „Herritus de Alma

sacerdotes“.

2. Bazna (germ.: Baaßen, magh.: Bázna) este o comuna în judetul Sibiu, Transilvania, Romania. Localitatea Bazna a fost atestata documentar în 18 februarie 1302, printr-un act în care consiliul unei manastiri din Oradea adevereste ca un comite sas a donat localitatea denumita Bazna bisericii catolice din Alba Iulia.

3. Bagaciu (în în germana Bogeschdorf), în maghiara Szászbogács) este o comuna în Judetul Mures. Comuna este alcatuita din satele Bagaciu si Deleni. Satul Bagaciu este atestat documentar în anul 1351 cu numele Bogesdorf.

4. Biertan (germ. Birthälm, magh. Berethalom) este o comuna din judetul Sibiu, Transilvania, Romania. Este situata la ca. 80 de km. de Sibiu. A fost atestata documentar pentru prima data în anul 1224.

5. Boian

6. Brateiu

7. Bradeni

8. Calnic (în germana Kelling, în maghiara Kálnok) este o localitate în judetul Alba. Numele sasesc al localitatii este Kelling si vine de la primii stapani, familia nobililor cu acelasi nume. La fel ca si alte familii de sasi, acestia au devenit probabil din greavi niste adevarati comiti. Greavii de Calnic sunt mentionati înca din 1267, 1269 si 1309. Unul dintre ei, pe numele sau Chyl de Kelling, a construit la mijlocul secolului al XIII-lea donjonul de la Calnic si îl folosea drept locuinta.

9. Cincsor (germ. Kleinschenk).

10. Cincu este o localitate în judetul Brasov.

11. Cisnadie (germ. Heltau, magh. Nagydisznód) este un oras din judetul Sibiu, situat la 10 km nord de Sibiu. Orasul Cisnadie este atestat documentar din anul 1204.

12. Cisnadioara este o localitate în judetul Sibiu.

13. Cloasterf este o localitate în judetul Mures.

14. Codlea

15. Cristian

16. Cristian este o localitate în judetul Sibiu.

17. Dealu Frumos

18. Drauseni este o localitate în judetul Brasov.

19. Felmer este o localitate în judetul Brasov.

20. Harman (în germana Honigberg, în maghiara Szászharmány) este o localitate în judetul Brasov. Întemeierea si popularea localitatii cu oaspeti germani, atribuita initiativei ordinului cavalerilor teutoni, poate fi fixata cu aproximatie între anii 1213-1225. Cea mai timpurie evocare documentara a asezarii dateaza din 21 martie 1240, atunci cand regele Béla al IV-lea al Ungariei (1235-1279) doneaza biserica din Harman (Mons Mellis), “cu toate veniturile [si] drepturile” ce tin de ea, capitului manastirii Cîteaux, din Burgundia, pentru folosul obstesc al capitului întregului ordin cistercian.

21. Homorod este o localitate în judetul Brasov.

22. Hosman este o localitate în judetul Sibiu.

23. Prejmer (în germana Tartlau, în maghiara Prázsmár) este o localitate în judetul Brasov, Transilvania, Romania. Originea slava a numelui romanesc si maghiar al localitatii permite ipoteza ca localitatea actuala a fost precedata de o asezare mai veche de origine slava. Cert este doar faptul ca prima atestare documentara a localitatii dateaza din anul 1240, atunci cand regele Béla al IV-lea al Ungariei (1235-1270) cedeaza biserica din Prejmer “cu toate veniturile [si] drepturile” sale capitlului manastirii Cîteaux, în Burgundia, abatia-mama a Ordinului cistercian, pentru folosul obstesc al întregului ordin.

24. Medias (germ. Mediasch, magh. Medgyes) este al doilea oras ca marime din judetul Sibiu, Transilvania, Romania. Are o populatie de 55.203 locuitori (martie 2002). În secolul al XII-lea si al XIII-lea regii Ungariei au asezat în zona Mediasului colonisti germani, cunoscuti sub numele de sasi. În anul 1318 sasii din Medias si cei din Seica Mare au fost scutiti de obligatia de a participa la oastea regala, obtinand totodata si unele privilegii fiscale. La 1402 regele Sigismund de Luxemburg a eliberat scaunele Medias si Seica de sub jurisdictia comitelui secuilor.

25. Miercurea Sibiului (germ. Reußpermarkt, magh. Szerdahely) este o localitate în judetul Sibiu.

26. Mosna este o localitate în judetul Sibiu.

27. Netus

28. Seica Mica este o localitate în judetul Sibiu.

29. Tapu

30. Valea Viilor este o localitate în judetul Sibiu.

31. Valchid

32. Velt

33. Viscri este o localitate în judetul Brasov. Deutschweisskirch (germ.) – asezare din podisul Transilvaniei, din apropiere de Sighisoara, colonizata de sasi. În prezent se regaseste o frumoasa biserica evanghelica, fortificata, în stilul bisericilor sasesti fortificate din Transilvania.

Lista este incompleta, vedeti si pe www.ro.wikipedia.org

Urmatoarele biserici fortificate (6 sasesti si una secuiasca) au fost incluse pe lista UNESCO a patrimoniului cultural mondial:

  • Biertan (Birthälm)
  • Calnic (Kelling)
  • Darjiu (Székelyderzs)
  • Prejmer (Tartlau)
  • Saschiz (Keisd)
  • Valea Viilor (Wurmloch)
  • Viscri (Deutschweisskirch)

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.