Craciun 2017, Iubite colege si Iubiti colegi,

Craciun 2017

Iubite colege si

Iubiti colegi,

Bunul Dumnezeu ne-a învrednicit sa ne reîntalnim, pe aceasta cale, cu bucurie si speranta de mai bine. Si de data aceasta sa aduc veste cea mare cu cateva versuri dintr-o colinda bine cunoscuta:

“Praznic luminos, Stralucit, frumos,

Astazi ne-a sosit

si ne-a-nveselit. Ca Mantuitorul

si Izbavitorul, Cu trup s-a nascut

Cu trup s-a nascut”.

Cugetand la ce va voi scrie anul acesta, tot la îndemnul lui Tutu, am dat peste un text al marelui mitropolit Andrei Saguna, care mi-a placut. Va trimit si voua cateva crampeie din acest text care, desi este destul de vechi, si-a pastrat forta mesajului:

“Nu este nici o familie de crestin care nu s-ar bucura si nu s-ar lumina duhovniceste la sarbatoarea de astazi a Nasterii Domnului nostru Iisus Hristos; nu este nici un suflet crestinesc, care nu ar simti în inima sa aceste bucurii duhovnicesti de Craciun. Ce este înca mai mult, marimea si sfintenia zilei de astazi este asa de puternica, încat mahnitii nu simt astazi nici o durere; saracii nu simt saracia lor; învrajbitii nu vreau sa stie de dusmanie; stapanii se milostivesc catre slugile lor. Cauza acestor simtiri mangaietoare este astazi nasterea Pruncului dumnezeiesc Iisus Hristos, Carele din sanul Tatalui ceresc a adus pentru cei mahniti mangaiere, pentru cei saraci saturare, pentru cei învrajbiti împacare, pentru stapani umilinta, iar pentru slugi ascultare.

Sa nu va mirati de bucuria aceasta obsteasca de care este patruns astazi tot neamul crestinesc, pentru ca, precum nici un fir de par nu poate cadea de pe capul omului fara voia lui Dumnezeu, tot asa si simtirile noastre îmbucuratoare la sarbatoarea de astazi nu sunt urmarile ursitei, ci sunt lucrurile voii marelui si atotputernicului Dumnezeu Savaot, pe care neîncetat Îl praznuiesc îngerii si arhanghelii în cer zicand: Sfant, Sfant, Sfant este Domnul Savaot, plin este cerul si pamantul de marirea lui; osana celui dintru înaltime!”.(Mitropolitul Andrei saguna, Cuvantari bisericesti pentru Sarbatorile Domnesti. Editie îngrijita de Pr. Lect. Dr. Dorel Man, Presa Universitara Clujeana, Cluj-Napoca, 2003, p. 11.).

Sunt cuvinte frumoase, pline de miez, care te fac sa rezonezi cu toti cei ce împartasesc bucuria Nasterii Domnului. Ne bucuram cu totii pentru ca:

„Hristos se naste, Domnul coboara,

Îngerii canta, Magii Îl adora.

Pastori alearga,

Ieslea o-nconjoara,

Mari minuni se întamplara”.

Sa ne bucuram, asadar, cu totii, pentru ca Prunc tanar spre binele nostru, astazi S-a nascut.

Sfintele Sarbatori sa le petreceti în pace si cu mare bucurie. La multi ani!

Cu mult drag, Vasile Leb

(Textul original primit de la Vasile are diacritice. Regret lipsa lor pe blog..)

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.