Liceul “Stephan Ludwig Roth”, Medias

Edificiu amplu construit in urma hotararii Presbiteriului evanghelic luteran din 6 septembrie 1908 in locul caselor Heydendorf si Andrae si pe o portiune a doua parcele care apartineau curtii bisericii parohiale evanghelice. Pe o ilustrata circulata in 1910 sunt vizibile pe locul viitorului liceu trei case ridicate pe doua niveluri (p+1).

Lucrarile de constructie au inceput in iunie 1910 dupa proiectul arhitectului Friedrich Balthes din Sighisoara. Acesta a ocupat locul al doilea la un concurs la care au participat 34 proiecte, in care premiul intai nu a fost acordat, iar pe locul trei s-au clasat arhitectii din Bratislava Florian Appartenny si Karl Hofstadter, precum si din Budapesta, Jozsef Muller.

Planul general are dispozitia literei T cu un corp dreptunghiular spre str.Petru Rares pe centrul careia este dispus perpendicular un al doilea corp. Fatada spre str.Petru Rares este compusa din trei segmente : A) un rezalit din trei axe, cel din centru de dimensiune mai ampla pe patru niveluri cu lucarne pe cornisa (s+p+2) ,  B) un segment plat format din 9 axe cu ferestre 4+2 ochiuri,(s+p+1+m)- cu lucarne moderne pe cornisa, C) rezalit cu trei axe, central un bowindow (s+p+2). De remarcat decoratia exterioara realizata perimetral sub streasina : firiza in tehnica sgrafito in care intre elemente fitomorfe apar simboluri ale artei si intelepciunii-lire cuprinse intre bufnite.

In interior, la parter, se afla bolti in cruce cu penetratii in podesta casei scarilor.

     

Sala festiva : Pictura murala de Hans Hermann, recent decapata si realizata in tehnica tempera in straturi pe tencuiala de caseina, consta in mai multe scene, din care 12 casete realizate in mezorelief, pictate in albastru, cu reprezentarile zodiacului. Apar si alte doua medalioane cu cate doua figuri feminine alegorice. Scena principala reprezenta Mersul la biserica cu personaje imbracate in costum popular sasesc. Alte picturi : 9 casete cu muzele-in centru URANIA-inscriptie cu caractere grecesti.

Existau initial picturi (medalioane florale) si in casa scarilor, acestea fiind mascate cu tencuiala. Ferestrele au vitralii cu motive florale geometrizante. Se remarca elegantul pupitru in stil Juggendstill, lemn, cu un relief avand o inscriptie-1912-Freuenverein si un stejar stilizat, precum si usile sculptate.

Edificiul a fost terminat in 1912, inaugurarea avand loc la 30 octombrie in prezenta episcopului evanghelic Friedrich Teutsch .

  

Sursa  :“Topografia monumentelor din Transilvania. Municipiul Medias” 

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.