VICEAMIRALUL DORIN DANILA

“Intentia noastra nu a constat in realizarea unei monografii a liceului,ceea ce explica si titlul ales. Initial am urmarit sa cuprindem in acest volum mai ales materiale si imagini referitoare la cladirile succesive ale liceului. La o analiza mai aprofundata am ajuns la concluzia ca esentiale pentru o institutie scolara nu sunt zidurile, ci oamenii care invata sau lucreaza acolo. Ca urmare ne-am hotarât sa adunam in acest volum studii si articole care sa prezinte viata si activitatea unor fosti directori, profesori si elevi ai scolii.” (prof.dr.Helmuth Julius Knall)

Fiul Mariei si al capitan-comandorului de aviatie Nicolae Danila, viceamiralul Dorin Danila s-a nascut pe 29 iunie 1953, la Brasov. Dupa perioade mai scurte sau mai lungi, traite aproape de aerodromurile militare din Ploiesti si Bucuresti, in anul 1958 tatal este numit lector la Catedra de Radio a Scolii Militare de Maistri de Aviatie ,,Traian Vuia” din Medias.

Dupa absolvirea claselor primare la Scoala generala nr. 1 din Medias -invatator doamna Calcatinge, respectiv a cursurilor giumnaziale in cadrul Liceului nr. 1 „Stephan Ludwig Roth” din acelasi burg transilvanean, a urmat clasa a IX-a liceala in cadrul aceleiasi institutii de invatamânt. Dorinta de a calatori pe mare ii este trezita in clasa a-II-a de lectura cartii lui Jules Verne ,,Doi ani de vacanta”, dupa cum a afirmat in mai multe rânduri si-l va face sa se indragosteasca pentru totdeauna de mare si oamenii ei.

Orasul transilvan devine pentru viitorul viceamiral locul trairilor de neuitat ale copilariei si a unei parti din adolescenta, care-i vor marca personalitatea. Calmul, rigurozitatea, ambitia, tenacitatea, seriozitatea si patriotismul ardelenilor se vor imprima adânc in felul sau de a fi. Vacantele de vara traite in apropierea Cetatii Neamtului, pe locurile de bastina ale parintilor, descendenta germana pe linie materna (stra-stra-bunicul, arhitectul Johann Brandel, cel care a restaurat Palatul de la Ruginoasa, a construit biserici si manastiri in judetul Neamt) vor trezi in sufletul copilului si adolescentului dragostea de frumos, visarile calatorilor plecati pe intinsurile de apa dar, mai ales, dragostea pentru oameni si locurile mirifice ale României.

Preocupat de studiul stiintelor exacte, se evidentiaza in cadrul olimpiadelor de matematica pe plan local si judetean, la care participa intre anii 1966-1972. Are sansa sa studieze matematica, fizica si chimia cu profesori deosebiti, printre care profesorii Eva Sireteanu (fiica parintelui rachetei cu trepte si zborurilor spatiale, Hermann Oberth) Teodora Barna,Vladescu, Langa, carora le pastreaza o vie recunostinta. Isi aminteste cu drag si de cei de la care a invatat sa aprecieze stiintele umaniste: Ileana Ripas, Florina Capsa, Elena Jimon, Elena Vladutiu, Danila Cozmescu.

Este preocupat de practicarea disciplinelor sportive atât de vara cât si de iarna, cu rezultate meritorii, pe plan local si judetean in atletismul de semifond si fond in cadrul ,,Crosului tineretului” si competitiilor scolare. Pasiunea pentru sport o va impune mai târziu si subordonatilor sai, fiind un sustinator al educatiei prin sport atât pentru marinari ca indivizi cât si ca echipa, sub devizele latine ,,Citius, Altius, Fortius” si ,,Mens sana in corpore sano”.

In anul 1970 s-a transferat in clasa a X-a la Liceul Militar „Dimitrie Cantemir” Breaza, pe care l-a absolvit in anul 1972. In aceasta etapa a devenirii viitorului ofiter de marina s-a bucurat de un colectiv deosebit de colegi, cu care a reusit sa treaca mai usor peste rigoarea vietii de militar la o vârsta când framântarile si revoltele interioare specifice adolescentei nu puteau sa nu izbucneasca, uneori cu urmari si in plan disciplinar. Dirigintele clasei, profesorul de fizica Dorin Nita, profesorii Stefan Marinescu, Claudia Giumanca, Viorica Dumitru, Iulian Soiu, maiorul Florea Nita, locotenentul Mihai Floca si altii cu mult tact si rabdare au contribuit la atenuarea impactului regimului militar asupra tinerilor ce-si alesesera sa urmeze cariera militara.

In perioada 1972-1976 a urmat cursurile Facultatii de Navigatie-Sectia Militara a Institutului de Marina „Mircea cel Batrân” din Constanta, pe care a absolvit-o al doilea in promotie. A fost ajutat in a-si realiza visul de a ajunge ofiter de marina militara de comandanti si profesori de exceptie, pe care si-i aminteste cu placere: viceamiralul ing. Ilie Stefan, comandantul de cursa lunga Constantin-Bibi Costachescu (comandantul submarinului „Delfinul” in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial), contraamiralul de flotila in retragere Petre Zanfir (veteran de razboi si comandant al navei-scoala „Mircea” in 1966 in Golful Biscaia, pe timpul deplasarii pentru reparatii in Santierul Naval „Blohm und Voss” din Hamburg), comandorul Balabanescu, comandorul Ciobanu,contraamiralul de flotila in retragere Eugen Ispas, comandorul Spalatelu si multi altii care l-au invatat tainele marinariei, secretele vietii pe mare traita intre apa si cer, dragostea de patrie si valorile ei si, nu in ultimul rând, i-au insuflat spiritul de invingator.

In calitate de cadet, a efectuat practica la bordul navelor militare si a navei-scoala „Mircea”, cu care a participat la voiajul de instructie din 1974 in estul Marii Mediterane, cu escale in porturile Alexandria si Beirut.

Pasiunea pentru sport nu este abandonata. Participa la concursurile atletice locale si spartachiadele militare de vara intre scolile militare la Sibiu trei ani la rând. Este declarat campion militar cu echipa, la patrula militara in 1974, 1976, cu stafeta 4×400 metri 1975 si se claseaza la individual pe locul III, la 800 metri in 1974; 1975 si la 1500 metri in 1975.

Avansat locotenent la 23 august 1976, si-a inceput cariera militara in cadrul Divizionului 50 Vânatoare de Submarine Mangalia, in functiile de comandant Unitate de Lupta Observare, Transmisiuni si Radiotehnica pe vânatorul de submarine 2 (1976-1978), specialist cu Transmisiunile si Observarea Radiotehnica (1978-1980), respectiv comandant al vânatorului de submarine 1 (1980-1981). In aceasta perioada, preocupat de tot ce insemna lupta cu submarinul, acest inamic deosebit de surprinzator si periculos, participa la marea majoritate a exercitiilor de cautare reala a submarinelor desfasurate in Marea Neagra, atât ca ofiter de stat major cu transmisiunile, cu navigatia dar si in calitate de comandant de nava. Participa la competitiile sportive militare si devine in anul 1977 campion pe Marina Militara la inot la 100 metri spate.

Urmare a aprecierilor si a rezultatelor remarcabile obtinute in pregatire, in anul 1979 a fost inaintat la gradul de locotenent-major la exceptional. In acelasi an a abolvit primul cursul de specialisti cu transmisiunile in cadrul Centrului de Instructie al Marinei Militare Mangalia. In perioada 1981-1983 a urmat cursurile Facultatii de Comanda si Stat Major- Sectia Marina din cadrul Academiei Militare Bucuresti.

Dupa absolvirea acestei prestigioase institutii militare de invatamânt a Armatei României, a fost repartizat ca sef de stat-major si prim-loctiitor al comandantului Divizionului 174 Dragoare de Rada Tulcea din Brigada 27 Fluvial-Maritima, unitate de nave care in perioada iulie 1986-februrie 1990 a fost redislocata in garnizoana Sulina. In anul 1984 a fost avansat la gradul de capitan-locotenent. In anul 1987 a urmat Cursul postacademic de marina in cadrul Academiei Militare din Bucuresti.

In perioada octombrie 1989-februarie 1990 a indeplinit functia de ofiter 2 in Biroul Operatii din statul major al Diviziei 42 Maritime Mangalia iar intre 1990-1994 a fost sef de stat-major al Divizionului 50 Vânatoare de Submarine.

In anul 1990 a fost inaintat la gradul de capitan de rangul 3 iar in anul 1993 la gradul de capitan-comandor, la exceptional, pentru a doua oara in cariera. In perioada 1994-1999 a indeplinit functia de comandant al Divizionului 50 Corvete, ulterior Fregate, din Mangalia, unitatea unde fusese repartizat ca locotenent la terminarea Institutului de Marina ,,Mircea cel Batrân”. La 31 iulie 1997 a fost avansat la gradul de comandor.

In acest timp a urmat Cursul de Drept umanitar international (1995) si Cursul de limba franceza (1998). In perioada 1999-2000 a fost sef de stat major al Brigazii 56 Nave Antisubmarin iar intre 2000-2001 loctiitor al comandantului Flotilei 2 Maritime. In anul 2001 a urmat Cursul de comunicare si relatii publice pentru comandanti de mari unitati.

In perioada 1999-2002 a fost numit comandant al marsurilor fregatelor participante la misiunile organizate in Marea Neagra in cadrul „Parteneriatului pentru Pace” 1996; 2001, respectiv „Cooperative Partner” (Ucraina 2000; Georgia 2001,), „Sea Breeze” (Ucraina 1998) si „Black Sea Partnership” (Turcia 1996; 2000; 2003). In perioada iulie 2001-februarie 2002 a indeplinit functia de sef al Sectiei Doctrina si Regulamente (Invatamânt) in Statul Major al Fortelor Navale. Intre 14 februarie 2002-6 decembrie 2005 a fost comandantul Centrului 39 Scafandri Constanta. In anul 2004 a absolvit Cursul postuniversitar de conducere strategica in cadrul Colegiului de Razboi, la Universitatea Nationala de Aparare din Bucuresti. In perioada decembrie 2005-mai 2006 a indeplinit functia de comandant al Bazei Maritime Constanta. Intre 1 iunie-3 noiembrie 2006 a fost comandantul Comandamentului Flotei iar in perioada 3 noiembrie 2006-30 iunie 2010 seful Statului Major al Fortelor Navale Bucuresti.

Prin Decretul Prezidential nr. 1237 din 3 noiembrie 2006 a fost inaintat in gradul de contraamiral de flotila.

Printre realizarile mandatului sau se numara participarea unor fregate, corvete, dragoare maritime si militari din cadrul Fortelor Navale Române la exercitii internationale NATO si regionale, precum „TURKISH MINEX”, „DOGU AKDENIZ”, „MCM LIVEX ANDROMEDA”, „BLACKSEAFOR”, „BLACKSEA PARTNERSHIP”, „NOBLE MIDAS”, „NUSRET”, „MCM POSEIDON”, „BREEZE/CERTEX”, „EURASIA PARTNERSHIP CAPSTONE” si operatia „ACTIVE ENDEAVOUR” din Marea Mediterana, Fortele Navale Române reusind sa-si indeplineasca angajamentele asumate in cadrul NATO si al initiativelor regionale la Marea Neagra. In acelasi trend ascendent se inscrie efectuarea de catre nava-scoala „Mircea” a unor marsuri de instructie in Marea Neagra, Marea Mediterana si Oceanul Atlantic (9 iunie-10 august 2007, in Marea Mediterana si participarea la competitia nautica „Tall Ships Races 2007 Mediterranea”; 26 mai-18 septembrie 2008, 115 zile in Marea Mediterana, Oceanul Atlantic, Marea Nordului si Marea Baltica, cu 10 escale in porturile Cagliari, Malaga, Rouen, Brest, Rotterdam, Copenhaga, Rostock, Fowey, Lisabona si Valletta si participarea la trei festivaluri maritime – „L’Armada de Rouen 2008”, „La Fete du Brest” si „Hanse Sail Rostock 2008”; 12 aprilie-25 august 2009, in Marea Egee, Marea Mediterana si Oceanul Atlantic, cu escale in porturile Catania, Cadiz, Tenerife, Hamilton, Charleston, Boston, Ponta Delgada si Melilla si participarea la competitia nautica „Tall Ships Atlantic Challenge 2009” si 30 mai-24 iunie 2010, in Marea Neagra si Marea Mediterana, cu escale in porturile Istanbul, Brindisi si Izmir), implementarea programului de instruire a soldatilor voluntari in cadrul Centrului de Instructie Mangalia, infiintarea Grupului de Elicoptere Tuzla (1 mai 2006) si intrarea in serviciu a primului elicopter IAR 330 PUMA NAVAL (13 iulie 2007), infiintarea Centrului de Instruire, Simulare si Evaluare al Fortelor Navale ca structura specializata in implementarea si conducerea instructiei operationale/colective a navelor si echipajelor in acord cu prevederile aliate in acest domeniu, precum si alinierea procesului de evaluare la procedurile NATO (1 iunie 2007), infiintarea Asociatiei Absolventilor Academiei Navale „Mircea cel Batrân” (17 martie 2007), oficializarea cooperarii dintre Liga Navala din S.U.A. si Liga Navala Româna (6 aprilie 2009), participarea Fortelor Navale Române la activitati stiintifice si de promovare, precum Salonul Nautic International Bucuresti (25 februarie 2009), expozitia de tehnica navala Naval Defense Exhibition (2009), Târgul international BLACK SEA DEFENSE & AEROSPACE 2010 Bucuresti, MIL FEST s.a.

In calitate de sef al Statului Major al Fortelor Navale, viceamiralul Dorin Danila a participat la Conferinta internationala de la Varna (24 aprilie 2007), Reuniunea comandantilor Marinelor Militare din Europa CHENS (8-9 mai 2008  Stockhlom; 5-6 mai 2009 Varna-Bulgaria), Reuniunea comandantilor Marinelor Militare din Marea Neagra si Reuniunea anuala a comandantilor Marinelor Militare din BLACKSEAFOR (BSNC) Istanbul-Turcia 2007; Partenit-Ucraina 2008 si Varna-Bulgaria 2009.

In perioada 16-19 octombrie 2007 contraamiralul de flotila Dorin Danila a participat la Simpozionul anual al comandantilor Marinelor Militare „SEAPOWER 2007” cu tema „O strategie a cooperarii pentru puterea maritima in secolul 21”, organizat la Newport, Rhode Island-S.U.A. iar intre 14-17 octombrie 2008, la Simpozionul anual al comandantilor Marinelor Militare „SEAPOWER 2008”, organizat la Venetia, cu tema „Dialogul si co-perarea, doua aspecte complementare ale securitatii maritime”, alaturi de delegatii din 27 de tari, printre care Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Germania, Franta, Japonia, Belgia, Olanda, Portugalia, Spania, India, Turcia si Bulgaria.

In cadrul unei ceremonii organizate la Istanbul in perioada 30 martie-1 aprilie 2009, seful Statului Major al Fortelor Navale Române, contraamiralul Dorin Danila, in numele Guvernului României si comandantul Fortelor Navale Turce, amiralul Metin Atac, au semnat Memorandumul de intelegere intre Guvernul român si cel turc privind cooperarea sub egida Operatiunii Black Sea Harmony (OBSH), operatiune initiata de Fortele Navale Turce in scopul asigurarii securitatii maritime in Marea Neagra. Semnarea documentului mentionat se inscrie pe linia eforturilor României de asigurare a securitatii si stabilitatii in regiunea Marii Negre, precum si a relatiilor traditionale de cooperare cu Republica Turcia.

In perioada 26 iunie-15 august 2009, nava-scoala si de transport „Albatros” apartinând Academiei Navale „Mircea cel Batrân” a repatriat din portul Shuaybah (Kuweit), tehnica militara utilizata de militarii români in teatrul de operatii din Irak.

Prin Decretul Prezidential nr. 1011 din 29 octombrie 2008 a fost avansat la gradul de contraamiral.

A incurajat si sustinut constant conlucrarea eficienta dintre Clubul Amiralilor, Liga Navala Româna, Liga Ofiterilor din Marina Militara si Liga Maistrilor Militari de Marina, promovarea culturii si a traditiilor marinaresti, diversificarea activitatii mass-media a Fortelor Navale si a publicatiilor cu tematica marinareasca, precum si impulsionarea activitatii editoriale, culturale si sportive din Fortele Navale.

La 30 iunie 2010 a fost avansat la gradul de viceamiral si trecut in rezerva. Este membru al Ligii Ofiterilor din Marina Militara, Asociatiei Absolventilor Academiei Navale „Mircea cel Batrân”, Clubului Amiralilor si primvicepresedinte al Ligii Navale Române.

A publicat articole si studii de specialitate in presa militara si de specialitate, printre care „Istoricul, evolutia si perspectivele de dezvoltare ale Fortelor Navale Române”, in „Dobrogea 1878-2008. Orizonturi deschise de mandatul european”, coordonator prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, Editura Ex Ponto, Constanta, 2008, „Fortele Navale Române – istorie si devenire in contextul mediului de securitate al Marii Negre” („Gândirea Militara Româneasca” nr. 5/2009), „Fortele Navale in contextul noilor provocari de securitate si cooperare in regiunea Marii Negre” („Gândirea Militara Româneasca” nr. 3/2007), „Black Sea Harmony – Attitudes and perspectives” („Impact strategic” nr. 2/2009), „Fortele Navale, un echipaj calit in furtuna restructurarilor” („Spirit Militar Modern” nr. 3/2007), „Comandamentul Flotei – o structura flexibila” („Marina Româna” nr. 3/2006), „Nu cred ca exista o despartire de cariera militara activa” („Marina Româna” nr. 144/2010), „Contributii ale Fortelor Navale Române la cooperarea militara regionala si la integrarea României in Uniunea Europeana” („Buletinul Fortelor Navale” nr. 8/2008) s.a. A coordonat realizarea a peste 30 de regulamente, instructiuni si manuale, dintre care „FN-1 Doctrina Fortelor Navale”, „FN-2 Manualul pentru organizarea de Stat Major si operatii ale Fortelor Navale”, „FN-2.1 Conceptia privind comanda si controlul in Fortele Navale”, „FN-3.2 Manualul pentru executarea sprijinului prin foc cu artileria de la bordul navelor”, „FN-11.1 Manualul pentru operatii amfibii”, „F.N.-4.1 Instructiuni pentru vitalitatea navelor de suprafata in Fortele Navale”, „F.N.-20 Manualul de proceduri tactice  navale” s.a.

Pentru activitatea merituorie si performantele profesionale notabile a fost distins cu Medalia „Meritul Militar” clasele a III-a, a II-a si I, Ordinul „Meritul Militar” clasele a III-a, a II-a si I si Ordinul „Virtutea Maritima” in grad de comandor (2004) si in grad de mare ofiter (15 august 2009).

“LICEUL „STEPHAN LUDWIG ROTH” Fragmente istorice III” ingrijit de HELMUTH JULIUS KNALL

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.