Pr.prof.dr. I.Vasile Leb : Craciun 2013

Craciun FericitIubiti colegi si colege,
Vestea frumoasa si unica a Nasterii Domnului, pe care ne-o aduc azi colindatorii, de la cei mai mici pana la cei mai mari, a cuprins intreaga lume, chemand la innoire tot ceea ce exista pe acest pamant. De aceea, ne indeamna si colinda zicand: Laudati si cintati si va bucurati! Aceasta bucurie nu se margineste doar la rotundul Pamantului, deoarece ea cuprinde si inaltul cerului. Deasupra ieslei saracacioase canta, preamarind pe Dumnezeu, toate cetele ingeresti. Caci cel ce se naste nu este doar un simplu om, ci este Domnul insusi, Cel ce a facut si cerul si pamantul. Atunci, cum sa nu ne bucuram noi, cu bucurie sfanta? El este Cel proorocit de profetii Vechiului Testament  cu secole inainte de a se naste. Poporul iudeu il astepta sa vina, iar El a venit atunci cand lumea era pregatita sa-L primeasca. si acest lucru s-a intamplat in mod real, asa cum ne spun evanghelistii si izvoarele istorice.
Ca nu avem de-a face cu povesti sau legende, ne spune, de pilda, Sfantul Evanghelist Luca, atunci cand istoriseste despre nasterea lui Iisus: in zilele acelea a iesit porunca de la Cezarul August sa se inscrie toata lumea. inscrierea aceasta a fost intaia de cand guverna in Siria Quirinius (Luca 2, 1-2). Asadar, Luca vrea sa spuna ca evenimentul Nasterii s-a petrecut cu adevarat si ca nu este ceva inventat, ca nu este o legenda. Legendele nu precizeaza niciodata momentul istoric in care s-au petrecut faptele pe care le povestesc, pe cand Sfantul Luca prezinta martori pentru afirmatiile sale. si primul lucru pe care-l face este precizarea timpului in care s-a nascut Pruncul: era in timp ce pe tronul roman domnea imparatul August, mai precis, pe cand se desfasura cel dintai recensamant ordonat de guvernatorul Siriei Quirinius, reprezentantul local al imparatului. Prin urmare, se poate chiar data nasterea lui Iisus. Nimeni nu se poate indoi de existenta lui Octavian August, nici ca el a domnit intre anii 27 i.d.Hr. si 14 d.Hr. Ba, dimpotriva, se stie ca a fost un imparat bun care a asigurat imperiului 40 de ani de pace, largind si granitele acestuia.
Tot din izvoarele istorice istorice se cunoaste si guvernatorul Quirinius. Numele lui complet este Publius Sulpicius Quirinius (+ 21 d. Hr.) si a condus Siria ca proconsul in doua randuri, incepand din anul 10 i.d.Hr. pana in anul 9 d.Hr. Istoricii, printre care romanul Tacitus si evreul Iosif Flaviu ne spun ca pe timpul lui August au fost facute mai multe recensaminte in toate provinciile imperiului. De la Tacitus stim ca imparatul insusi tinea evidenta ststistica a situatiei imperiului, iar aceasta o avea din recensamintele periodice pe care le poruncea.
intrucat fiecare trebuia sa se inscrie la locul de bastina, Maica Domnului a plecat din Nazaret, oras in provincia de nord a Palestinei, numita Galileea, spre oraselul Betlehem, ea fiind din neamul regelui David. Prin urmare, Evanghelistul ne spune si locul Nasterii: in Betleem, care exista si astazi. Aceleasi lucruri ni le spune si Sf. Evanghelist Matei care insista nu atat asupra conducatorilor romani, cat mai ales asupra regelui autohton, spunand: in zilele lui Irod. Avem, asadar, o completare la cele spuse de catre Sf. Luca: regele Irod cel Mare a domnit, intr-adevar, in aceeasi vreme, in timpul imparatului August, intre anii 37 i.d.Hr. si 4 d.Hr., asadar, chiar in timpul in care se arata ca s-a nascut Iisus, stiindu-se ca in secolul al VI-lea Dionisie Exiguus (de loc din Dobrogea) a gresit cronologia „de la Hristos” cu cinci ani.
Tot Evanghelistul Matei istoriseste cum au sosit la Betleem niste magi din Rasarit, condusi de o stea, semn ca Mantuitorul venea pentru toate neamurile. Ca acesti magi au existat cu adevarat o spun istoricii vechi ca Herodot, Xenofon si Strabon, precum si Sfintii Parinti ca Sf. Iustin Martirul si Filosoful ori Tertulian si altii. Acei magi erau, de fapt, intelepti babiloneni sau arabi care se ocupau cu studierea cerului, a miscarii astrelor. Se stie ca la sippar, langa Babilon, exista chiar o scoala de astronomie. Le cunoastem si numele: Melchior, Baltazar si Gaspar. Ei i-au adus vestea cea buna si lui Irod, insa acesta, temandu-se pentru tronul sau, a dat ordin sa fie ucisi toti pruncii „De doi ani si mai in jos; Ca sa-L taie pe Hristos”. si acest eveniment, ca si celelalte referitoare la Hristos sunt atestate istoric, insa eu ma opresc aici cu relatarea mea.
Ceea ce este important, pe langa dovezile istorice, este realitatea Nasterii Mantuitorului lumii, dupa care istoria s-a impartit in doua: cea inainte de Hristos si cea dupa nasterea Sa. El imparatul tuturor, a venit cu chip smerit pentru a innoi lumea, pentru a-i da un nou sens, o noua dimensiune: aceea a iubirii depline. De aceea, si colindele ne fac sa retraim an de an bucuria nemarginita a reintalnirii cu Pruncul nou-nascut.
Dragii mei,
Ca intotdeauna, bucuria si gandul bun trebuie impartasite, in felul acesta imbogatindu-ne spiritual unii pe altii. De aceea, va imbratisez cu drag si va doresc Sarbatori fericite si un An Nou cu bucurie.
Mihai-Andrei-nepotel-Vasile_LebDe asemenea, va anunt ca am devenit bunic, iar pe noul membru al familiei il cheama Mihai-Andrei.
                         Cu drag, Vasile Leb

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.