Mesajul paznicului de turn Stephanus Schnell, de la 1783

Scrisoare-Turnul-Trompetilor-1783

“…Mai trebuie sa stiti despre Turnul Trompetilor ca, pe langa globul din varf, are inca patru globuri de dimensiuni reduse, asezate pe cele patru varfuri secundare care dau contur acoperisului. Spun asta pentru ca in 1783 au fost introduse diverse scrisori sau acte ale cetatii nu numai in globul cel mare, ci si intr-unul din globurile mai mici. E vorba de cel din coltul de sud-vest al turnului. Dar sa vedem despre ce documente era vorba atunci. O descriere a celor ce se intamplasera in oras in ultimii ani, apoi o scrisoare a judeului regal Michael von Heydendorff, dar si un edict de toleranta emis cu doi ani inainte. Cat priveste globul mai mic, din turnuletul sud-vestic, acolo a fost lasata pentru eternitate o poveste de viata, cea a paznicului care lucrase pentru Turnul Trompetilor vreme de 42 de ani. Despre acel om se stie ca s-a numit Stephanus Schnell. Si iata ce spune el :”

„Pentru amintirea lui Stephan Schnell, la vremea sa paznic, pentru a fi bagata [in glob] (lat.). Noroc, sanatate si binecuvantare, cu pace, cetitoriului celui cu ravna, de la Domnul si Mantuitorul Nostru Iisus Cristos. Noi, oamenii, traim si dupa moarte daca am facut, raspandit si desavarsit binele. Drept pentru care eu, subsemnatul, am scris acestea, pentru a lasa o amintire atat pentru mine, cat si pentru copiii mei si, daca este vointa lui Dumnezeu, si pentru nepotii copiilor mei, ori chiar stra-stra nepotilor nostri, din lumea care va urma.

De aceea, o asez in globul acestui turnulet, pentru ca am petrecut in el pana astazi, deja 42 de ani, am slujit orasului cu paza si lui Dumnezeu cu ruga; [turnulet] unde am locuit adesea cu viata primejduita de furtuni de vant puternice, de fulgere si traznete groaznice; pe oraseni, pe paznicii de noapte si pe soldati i-am si trezit in miez de noapte intunecat in sunet de batai de toba, i-am si indemnat sa inabuse si sa stinga jarul din vetrele aprinse si din hornuri, sau groaznicele palalai de foc iscate pe acoperisuri si case; pana cand, in cele din urma, am prevenit publicul larg (sic!) si, mai ales, Inaltatul Magistrat al orasului nostru liber-regesc si al scaunului Medias, de o mare primejdie, prin faptul ca am descoperit slabiciunea vechiului acoperis al Turnului si m-am rugat in genunchi sa se previna un rau atat de amenintator.

Apoi s-au facut cele mai bune si mai costisitoare pregatiri, astfel ca anno curente a fost construit un acoperis nou-nout, la desavarsirea caruia am ajutat si eu, cu toate puterile posibile. In numele lui Dumnezeu celui din vazduh, in cele din urma s-au ridicat imnuri de slava, si tot ceea ce am facut sa fie: 1. pentru slava lui Dumnezeu, 2. pentru amintirea urmasilor, 3. pentru oarece merite (sic!) in favoarea familiei si a urmasilor mei. Signatum la Medias in august 1783. Stephanus Schnell, cetatean si paznic al turnului si Stephanus Schell, fiul aceluiasi parinte. In Transilvania (lat.)“ [Dr. Liviu Cimpeanu, Dumbraveni,  traducere in graiul secolului XVIII.]

Sursa : MEDIAS: ISTORIA SCRISORILOR SECRETE DIN TURNUL TROMPETILOR

Hansotto Drotloff: Reabilitarea Turnului Trompetilor

Cititi si : Despre Medias si Turnul Trompetilor

Globurile din Turnul Trompetilor coborate si reabilitate dupa 88 ani

Fotografii din timpul reconstructiei turnului din anul 1927.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.