Pledoaria intelectualului sas pentru ca limba romana sa ramana limba oficiala in Transilvania: „Vrei sa discuti cu un valah, trebuie sa folosesti limba lui“

Articol aparut astazi, 5 martie 2018, in ziarul online Adevarul :

Stephan Ludwig Roth, nascut la 24 noiembrie 1796 la Medias, a fost un ganditor umanist, istoric, profesor si pastor luteran sas din Transilvania care a militat pentru folosirea limbii romane ca limba oficiala in Transilvania.

Acesta si-a exprimat un punct de vedere cu privire la dezbaterile controversate care au avut loc in diverse medii politice si intelectuale din Transilvania la inceputul anilor ’40 ai secolului al XIX-lea, in legatura cu problema limbii oficiale a provinciei. In cele din urma, in anul 1842, Dieta Transilvaniei a legiferat limba maghiara ca limba oficiala. Intelectualul scria in lucrarea „Razboiul limbilor in Transilvania“ aparuta la Brasov, in anul 1842, ca limba comuna a spatiului transilvanean este cea valaha:

Domnii de la Dieta din Cluj voiesc sa vada nascuta o limba de cancelarie, si acu se bucura ca copilul a fost adus pe lume. – A declara o limba drept limba oficiala a tarii nu e nevoie. Caci noi avem deja o limba a tarii. Nu este limba germana, dar nici cea maghiara, ci este limba valaha. Oricat ne-am suci si ne-am invarti noi, natiunile reprezentate in dieta, nu putem schimba nimic. Asta este realitatea. […] Cand se discuta despre o limba comuna a tarii, noi credem ca prin aceasta nu poate fi vorba de alta decat de cea valaha. […] Aceasta realitate nu poate fi contestata“.

Cititi continuarea articolului pe www.adevarul.ro 

 

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.