Craciun 2018

Craciun 2018

Iubite colege,
Iubiti colegi,

Decembrie 2018 a venit cu trei evenimente deosebite: Sfintirea Catedralei Neamului, intrarea în Centenarul Marii Uniri si Nasterea Mantuitorului Iisus Hristos. Daca primele doua sunt speciale pentru noi, romanii, cel de-al treilea este un eveniment cosmic, asa cum spune atat de frumos colindul:
„Cerul si pamantul, cerul si pamantul în cantari rasuna,
Ingeri si oameni, îngeri si oameni, canta împreuna.
Hristos se naste Domnul coboara,
Îngerii canta, magii îl adora,
Pastorii-alearga, ieslea o-nconjoara,
Mari minuni se întamplara!”
Ca aceasta coborare a lui Dumnezeu pe pamant nu este un fapt obisnuit, care se petrece zilnic , ci un fapt aparte, o spune si un alt colind, de o mare profunzime teologica si frumusete literara:
„Mare-i seara de-asta seara
Dar nu-i seara de-asta seara,
Ci e seara de Craciun,
Lui Craciun celui batran,
Cand s-a nascut Fiul Sfant,
Fiul Sfant pe-acest pamant”.
Altfel spus, noi sarbatorim Nasterea Domnului acum, în acest an, dar totodata ne întoarcem în timpul de atunci, în urma cu doua mii de ani, cand Nasterea Sa s-a petrecut ca fapt istoric, si traim acel moment ca si cum am fi contemporani cu el. Si cu toate ca Fiul lui Dumnezeu a devenit oaspetele pamantului întreg, colindele noastre Îl aduc în aria si-n vazduhul neamului romanesc, acesta devenindu-i gazda. Betleemul nu mai e acolo, departe, în Palestina, ci undeva pe aici, pe-aproape, dincolo de marginea satului:
„La Vitleem colo jos
Cerul arde luminos:
Preacurata
Naste astazi pe Hristos.”
Este si vestirea bucuriei ca Mantuitorul , Fiul lui Dumnezeu S-a facut Om prin nasterea din sanurile Fecioarei pentru a ne scapa din ghearele pacatului, pentru a ne face liberi, pentru a ne aduce Fericirea vesnica tuturor si fiecaruia în parte. De aceea, bucuria aceasta trebuie vestita si împartasita.
În aceasta atmosfera de bucurie cosmica, va doresc si eu multa sanatate si bucurie, sa petreceti Nasterea Domnului, Anul Nou si Boboteaza cu pace si mult rodire duhovniceasca.
Întru multi si fericiti ani!
Cu drag,
Ioan-Vasile Leb
Cluj – Napoca, Ajunul Nasterii Domnului, 2018

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.