Cetatea de Balta

Coordonate: 46gr 14min 52sec N 24gr 10 min 06secE/46.24778,24.16833 46gr 14min 52sec N 24gr 10min 06secE /46.24778,  24.16833

Atestare : 1197

Cetatea de Balta (in dialectul sasesc Kakelbrich, in germana Kokelburg, Kukelburg, Kuchelburg, Kümelburg, in maghiara Küküllovár (Cetatea Tarnavei ), in latina Cuculiensis castri) este un sat in judetul Alba, Transilvania, Romania. Este resedinta comunei Cetatea de Balta.

Asezare si cai de acces

Localitatea Cetatea de Balta este situata pe raul Tarnava Mica, pe drumul judetean DJ 107 la 15 kilometri de Tarnaveni si 21 kilometri de Blaj. Cu trenul se poate ajunge pe linia 307 BlajTarnaveniPraid.

Istoric

Localitatea a fost atestata documentar in anul 1197 sub numele de Cuculiensis castri. A fost sediul administrativ al Comitatului medieval Tarnava pana in anul 1876.

Obiective turistice

O fortareata (cetate) din secolul I i.C. sau I d.C., azi ruinata. Amplasata pe o terasa a Tarnavei, inconjurata de balti si de mlastini (de aici numele de „Cetatea de Balta”).

Biserica Reformata-Calvina din secolul XIII-XV, initial Romano-Catolica. Pe peretele exterior al turnului se gaseste o celebra ilustratie cu un cap de tatar.

Castelul Bethlen-Haller, construit in stilul Renasterii franceze din secolul al XVII-lea (1615-1624); plan patrulater cu turnuri de colt circulare, fara rol defensiv. Dispozitia generala de ansamblu reproduce in mic corpul central al castelului Chambord din Franta. Remaniat in secolul al XVIII-lea (1769-1773), cu o poarta in stil baroc.

Monumentul Eroilor Romani din Primul Razboi Mondial. Monumentul de tip cruce comemorativa este amplasat in centrul localitatii, langa sediul Primariei si a fost ridicat in memoria eroilor romani din Primul Razboi Mondial, in anul 1935. Crucea are o inaltime de 3 m, fiind sustinuta de un soclu, in trepte si este realizata din piatra de calcar. Pe frontispiciul monumentului sunt inscriptionate cuvintele: „Eroilor neamului din 1914-1918“, iar mai jos sunt inscrise numele a 27 eroi si o inscriptie ilizibila, la baza monumentului.

Biserica Romana Unita cu Roma Sfanta Treime cu devotiune speciala catre Sfantul Anton de Padova. Biserica gazduieste din data de 27 septembrie 2009 (data sfintirii bisericii) o mica particica din ramasitele pamantesti ale Sfantului Anton de Padova „doctor evangelicus”, care pot fi vazute si venerate in prima zi de marti a fiecarei luni si in special de ziua sarbatorii Sfantului 13 iunie a fiecarui an.

De la Wikipedia, enciclopedia libera

 

In preajma acestor coordonate (va trebui sa cautam locatia ascunsa in padure…) o parte dintre colegi se vor intalni din nou pentru doua zile. Aceeasi care, an de an, legati de o puternica prietenie cultivata pe parcursul a 12 ani de scoala si apoi, de 39 de ani de relatii stranse, au reusit sa faca ceea ce putini au facut dupa terminarea liceului…

Inca ma consider un intrus in grupul lor, poate daca as fi terminat liceul cu voi, alta era situatia.

Merg la intalnire cu intarziere de o zi, cu sfiala, dar si cu emotiile si bucuria reintalnirii anuale (este a treia la care particip…)

Sunt convins ca ne vom simti foarte bine…

Pe maine !

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.