Conceptul optimizat al Salii Multifunctionale de Sport din Municipiul Cluj-Napoca, in viziunea arhitectilor, face referire la :
-independenta functionala a salii (fata de noul stadion al judetului Cluj, Cluj Arena);
-optimizarea volumului imobilului (smart box);
-acoperisul functional si echipat;
-fatada dubla ierarhizata si adaptata ; toate acestea fiind concretizate in optimizari structurale (spatiale, prefabricare avansata si montaj: de ex. fermele metalice ale viitorului acoperis vor fi montate la sol si liftate), optimizari energetice (lumina naturala neutra, aport energie electrica PHV, recuperare ape meteorice pentru instalatiile sanitare, acoperis recuperator de energie), optimizari privind integrarea in mediu (arhitectura : metafora parcului, fractali, design parametric, etc.).
Sala Polivalenta are un regim de inaltime de 1S+P+3E si va avea 7070 de locuri cu anexele sportive si tehnice aferente, cu dotari complementare de alimentatie publica, spatii comerciale, un parking pe 1 nivel pentru min. 447 masini.
Subsolul va avea 447 locuri de parcare din care : 372 pentru public,12 locuri pentru sportivi si oficiali,15 locuri pentru media si administratie, 37 pentru VIP-uri si 11 locuri pentru personae cu handicap.
Parterul va avea spatii pentru public, sportivi si oficiali, media si administratie, VIP-uri, restaurant si functiuni conexe, spatii tehnice si comerciale.
Etajul 1 va avea spatii pentru public, garderobe, puncte de alimentatie publica, grupuri sanitare si spatii pentru VIP-uri si oficiali.
Etajul 2, idem, in plus vor fi sali de conferinte si boxe pentru inchiriere.
Etajul 3 va avea spatii pentru media si pentru echipamente si instalatii.
Sala va fi construita la standarde internationale, cu respectarea normelor in domeniu care sa permita omologarea salii la standarde nationale si internationale si care sa asigure organizarea unei mari varietati de competitii sportive si activitati. Sala polivalenta are un teren de joc ce poate fi extins prin gradene retractabile de la 30×47 metri la 38×56 metri pentru a permite practicarea mai multor sporturi :
-Baschet, handbal si volei-7252 persoane (locuri fixe-6176, retractabile-796,VIP-39, oficiali-160, presa-60,persoane cu handicap-21).
-Gimnastica-6792 persoane (locuri fixe-6176, retractabile-336,VIP-39,oficiali-160,presa-60,persoane cu handicap-21).
-Box-9777 persoane (locuri fixe-6176, retractabile-796, locuri adaugate-2525, VIP-39,oficiali-160,presa-60, persoane cu dizabilitati-21).
-Concerte -7889 persoane asezate pe scaune si 9560 persoane asezate pe scaune si in picioare pe teren.
Conceptul exterior al salii va fi realizat din structuri recursive, care se vor colora în timpul noptii.
“Cladirea va avea o fatada moderna , cu folii care isi schimba culoarea pentru a fi in ton cu stadionul municipal. Folosim o tehnologie speciala, care speram sa demonstreze ca sala din Cluj va fi cea mai moderna din tara si la standarde europene” a spus arhitectul Serban Tiganas (Dico&Tiganas, atelier de proiectare S.R.L.), cel care aproiectat Sala Multifunctionala de Sport.
Pe acoperis vor fi amplasate celule fotovoltaice pentru producerea energiei electrice si un sistem de captare al apei meteorice, care va fi refolosita de instalatiile sanitare.
Sala va avea doua tabele de marcaj cu display video cu leduri si va avea dimensiunile de 3 x 4.5 metri si o fatada media tot cu leduri pe care vor putea rula imagini si text si care va fi vizibila din zona stadionului.
In afara salii vor fi amenajate spatii verzi si ochiuri de apa si vor fi amplasate pavaje de granit.
Sala multifunctionala de sport, este un proiect in evolutie, dezvoltat de Dico&Tiganas, S.C. CON-A S.R.L., Plan 31 RO, Inter Sport si S.C. Nisal S.R.L.
Costurile proiectului se ridica la 51 milioane de lei, termenul de terminare a lucrarilor de constructii fiind luna mai 2012.