Turnul Zekesch – O poarta disparuta a Cetatii Mediasului

Pe vremuri, zidul de aparare al Mediasului avea 6 turnuri, dintre care 3 au fost “turnuri de poarta”, adica erau, puncte principale prin care se facea accesul în oras: Turnul Forkesch a stat de garda la intrarea din sud, la începutul drumului care ducea spre Agnita, Turnul Zekesch în est, pe drumul spre Sighisoara si turnul din Ulita Pietruita (Steingasse) la iesirea spre nord, pe drumul spre Cetatea de Balta, Tg. Mures si Cluj. Turnul Rotarilor pe latura de est nu era legat de nici o poarta de acces sau portita. Turnul de la Ulita Fierarilor (Schmiedgasse) pazea o poarta mai putin însemnata si cel de pe Ulita cu Noroi (Kothgasse) pazea o poarta prin care se iesea pe drumul spre Sibiu.

Spre sfarsitul sec. XIX- lea, în orasele sasesti au început sa dispara portiuni mai mult sau mai putin importante ale sistemelor de aparare. Tehnica militara facuse progrese, astfel ca sistemele de aparare vechi îsi pierdusera utilitatea. Doua motive principale au dus la demolarea (partiala) a zidurilor, a unor turnuri si bastioane : lipsa de bani sau necesitati de înlesnire a traficului.

La Medias, atat sistemul de fortificatie interior – castelul, care înconjura si înca mai înconjoara Biserica Sf. Margareta – cat si cel exterior – zidurile de aparare ale burgului medieval – erau întretinute de Biserica Evanghelica. Înca în 1576 Stefan Báthory a cedat mediesenilor trei zecimi din zeciuiala ce-i revenea, din proprietatile pe malul drept al Tarnavei si alte trei zecimi din zeciuiala ce-i revenea din satul Velt, cu scopul întretinerii sistemelor de fortificatie. Biserica din Medias a administrat aceste venituri pana la sfarsitul sec. XIX -lea, în cadrul unui fond al zeciuelii (“Deciamturfonds”), iar curatorul bisericii avea si functia de “decimator”, adica el era însarcinat sa administreze fondul si sa ia toate masurile de întretinere necesare. Spre sfarsitul sec. XIX-lea, fondurile se consumasera si dupa desfiintarea zeciuelii (în 1848) nu mai curgeau venituri noi, asa ca prezbiteriul a trebuit sa recurga la alte mijloace pentru a scapa de problemele ce s-au ivit.

Azi, doua dintre cele 6 turnuri au disparut. Primul care a disparut a fost Turnul Zekesch, care fusese demolat înainte de 1895; data exacta nu se cunoaste.

Cititi continuarea articolului pe www.andreeabooks.wordpress.com

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.