Turnul Tabacarilor, micul turn care a scris istoria industriei orasului

 

Permiteti-mi sa ma prezint, sunt Turnul Tabacarilor. N-ati auzit de mine niciodata ? Nu ma mir, dat fiind ca m-au uitat cu totii. Cine nu-i cunoaste însa pe fratii mei mai înalti si mai varstnici, Turnul Steingässer si Turnul Forkesch, cei care si astazi se ridica falnici în Zidul Cetatii care odata împrejmuia mandra „perla” a Tarnavei, Medias? Cine nu se gandeste macar o clipa la vremuri trecute, atunci cand intra în oras prin Turnul Forkesch, îndreptandu-se spre Piata Mare, sau cand îl paraseste prin poarta Turnului Pietrarilor (Steingässer), mergand spre Bazna? Vremuri în care cetatenii burgului de altadata erau nevoiti sa se apere în interiorul cetatii de invaziile hoardelor de mongoli, pecenegi, turci, sau de atacurile vreunui suveran rebel.

Cine nu cunoaste Turnul Fierarilor (Schmiedgässer), vrednicul aparator, pe sub care curgea în cetate paraul Mosna, care, cu cele doua brate ale sale, învartea roata morii din josul Ulitei Fierarilor, azi strada I. G. Duca si aproviziona canalul Castelului cu apa. Curgand prin Ulita Noroioasa, paraul aproviziona apoi vechiul iaz si pe tabacari cu apa necesara meseriei lor, purtand afara din oras deseurile rezultate, varsandu-se în raul Tarnava. Cele trei turnuri mai stau si astazi în picioare, în ciuda vicisitudinilor, ramasite ale unei candva mandre familii de turnuri mari si mici si bastioane. Ramasite ale unei familii solide, ai caror membri erau legati de Zidul de aparare, hotarati sa nu lase nici un vrajmas sale strapunga trainica legatura.

Turnuri, ziduri si bastioane înconjurand ca într-un inel cetatea, protejandu-i pe locuitorii acestora, care astfel puteau trudi în timpul zilei si se puteau odihni linistiti în timpul noptii, dupa ce paznicul închidea poarta si preda cheia primarului orasului. Poate ca unii dintre voi l-a vazut în vreo fotografie îngalbenita de vreme pe fratele meu mijlociu, Turnul Zekesch, cel care a fost dintotdeauna cu nasul pe sus si care nici nu se mai uita la noi de mandru ce era, mai ales de cand Împaratul Iosif al II-lea si-a facut intrarea în cetate pe acolo. Au trecut mai bine de o suta de ani de cand a fost demolat, dar lumea înca îsi mai aminteste de el, de crenelurile sale. Dar de mine cine mai vorbeste? De mine, Turnul Tabacarilor, mezinul familiei. Imaginea mea s-a stins din memoria urmasilor. Nici o fotografie, nici o piatra, nici o placa memoriala nu aminteste ca as fi existat si, brat la brat cu fratii mei, am ocrotit si aparat cetatea si pe locuitorii acesteia.

Asa ca am hotarat sa va povestesc cate ceva din trecutul meu, desi, dupa parerea unor istorici, am avut o viata lipsita de importanta.

Cititi articolul in intregime pe www.andreeabooks.wordpress.com

De asemenea partea II-a si a III-a a articolului semnat de catre dr. Hansotto Drotloff in traducerea din limba germana a d-nei Monica Veress-Váczi.

 

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.