Turnuri

     

Turnul Steingasser, Turnul de poarta a ulitei pietruite, a fost construit între anii 1507-1534. Are doua etaje si 25,8 m înaltime si a fost dat în grija pietrarilor si zidarilor.A fost grav avariat în anul 1705 de armatele curutilor. Cu ocazia reparatiilor efectuate în 1745 în interiorul globului metallic al turnului a fost depus un document în care un senator al orasului, Stephan Hann de Hannenheim scria: ”Necredincioasa ceata a Racotianilor si-a facut simtita lipsa de omenie, a furiei lor si asupra acestui credincios oras, atât cetatenilor cât si asupra caselor, a zidurilor de aparare si a bastioanelor, dar turnul s-a ridicat din ruinele sale asemenea pasarii Phoenix care renaste din propria sa cenusa”. Reparatiile au modificat caracteristicile stilistice ale turnului si au diminuat rolul sau defensive. Caractetul baroc al refacerii se manifesta si prin realizarea acoperisului cu o schimbare a pantei. Golurile de tragere clasice au fost înlocuite cu orificii în forma de cheie întoarsa destinate armelor de foc. Intrarea în turn se face prin gangul pietonal de la estul turnului.

Situat in partea de N-V a incintei cetatii, Turnul Scolii este inglobat in cladirea scolii construite in anul 1713, dar azi se mai conserva doar primele niveluri, partile superioare fiind demolate in sec. al XIX-lea. Spre deosebire de Turnul Clopotelor, era un turn de flancare construit cu trei laturi in exteriorul zidului,fapt ce pledeaza pentru incadrarea sa spre mijlocul sec.al XV-lea.Avea forma unei prisme cu plan rectangular si un acoperis piramidal. Sursa : Primaria Municipiului Medias

Turnul Rotarilor

Datare : mijlocul sec. XVI; sfarsitul sec.XVII.

Este printre ultimele turnuri ramase in picioare pe latura estica a cetatii, fiind un turn de flancare de forma prismatica, transformat in locuinta.(Str.Dupa Zid).

Turnul Mariei se detaseaza de celelalte turnuri prin silueta eleganta si prin crenelurile sale. Este un turn  interior cu partile realizate din piatra, ce apara partea de S-E a fortificatiei.
Construc?ia este simpla, avand un parter ridicat peste o pivnita. Ultimele trei niveluri sunt marcate, de o pereche de deschideri dreptunghiulare mai ample, urmate de cate un meterez de mici dimensiuni. Partea superioara a edificiului, construita din caramida si incheiata in forma “de pupitru”, apartine unei refaceri de dupa anul 1500.

Încaperea, considerata astazi ca fiind parter, este boltita semicilindric si are interiorul acoperit cu fresce databile la începutul sec. al XVI-lea. Pe un perete se gaseste “Coborarea de pe cruce”, iar pe bolta “Mielul cu stindardul”, avand de jur imprejur simbolurile celor patru evanghelisti. Fragmente pictate exista si pe peretii incaperii primului etaj.

Se considera ca încaperea a servit drept capela pentru slujbele celor morti în timpul epidemiilor.

In încaperea de la primul etaj au existat picturi, un fragment al “Rastignirii pe cruce” fiind înca vizibil.

Pe marginea zidurilor s-a adaugat o suita de creneluri, de un placut efect decorativ

Turnul Funarilor

Turnul Funarilor (dupa numele breslei care-l apara) se remarca prin sobrietate, eleganta si proportionalitate.Are sapte niveluri.Zidurile sunt strapunse de metereze inalte si inguste, iar ultimul nivel, scos in rezalit, se sprijina pe o firiza de console intre care se afla guri de aruncare.

Deasupra gurilor de aruncare se deschideau ferestre/goluri de tragere pentru armele de foc, apoi urma acoperisul piramidal.In interior, primele trei niveluri au fost boltite, iar urmatoarele erau despartite prin plansee de lemn. In sec.al XVIII-lea, doua cladiri au fost alaturate turnului. Una dintre acestea este vechea scoala, iar cealalta este Turnul Scolii.

Prima scoala oraseneasca este mentionata in documente in anul 1586 amplasarea ei pe locul actual fiind foarte probabila. Datorita starii de conservare precare, scoala a fost in mare parte recladita la sfarsitul sec.al XVII-lea.

In sec. al XIX-lea turnul devine “turn al slaninii” unde comunitatea saseasca îsi depozita slanina afumata.

În ultimii ani, în turn a fost depozitata arhiva Bisericii Evanghelice “Sf. Margareta”.

Turnul Fierarilor (Schmiedgasser)

Turnul Fierarilor (Schmiedgasser), ridicat deasupra Canalului Morii. Turnul are în partea superioara guri de aruncare pe console profilate si goluri de tragere, muchiile fetelor turnului fiind subliniate de bosaje. Pe fatada sudica, într-un panou marcat de doua coloane si doua arcade geminate, este consemnat faptul ca, în anul 1641, mesterii Martin Petri si Michaelis Petri au terminat renovarea turnului.

La intersectia strazilor Closca si I.G.Duca (fosta a Fierarilor) se afla fostul turn de poarta al strazii Fierarilor (Schmiedgassertorturm), poarta avand un rol secundar. Este o constructie mai joasa, avand in total trei niveluri, cel superior iesit  in rezalit si sprijinit pe o insiruire de console in intervalul carora se plaseaza gurile de aruncare. Registrul de deasupra acestora este marcat de alte deschideri in forma de gaura de cheie pentru tirul cu arme de foc. Acoperisul este inalt piramidal.

Turnul nu era propriu-zis un turn de poarta, fapt vizibil in fotografiile anterioare anului 1903, in care poarta baroca tarzie, deschisa in zidul de aparare in anul 1800, era plasata lateral. La nivelul parterului-azi obturat-se realiza un acces pietonal.

Fatada exterioara a turnului pastreaza zugravita data 1641, data la care edificiul a fost reconstruit de mesterii medieseni Martin Petri si Petri Michaelis. Muchiile turnului sunt realizate cu bosaje datorate in mod cert unei interventii din sec.al XVIII-lea.

Turnul Croitorilor, situat pe latura sudic? a incintei, este tot un turn de flancare deosebindu-se de Turnul Funarilor prin forma mai alungit? a gurilor de aruncare ?i prin lipsa ferestrelor de tragere de deasupra acestora. Pe trei niveluri exista metereze dreptunghiulare inalte si inguste

Turnul a fost încorporat, partial, în edificiul primariei vechi, reconstruit dupa anul 1583 cu fonduri cedate orasului de catre principele Stefan Bathory. In prezent cladirea, refacuta de mai multe ori, adaposteste o scoala si o gradinita.

Turnul Clopotelor este situat pe latura de vest a fortificatiei avand, la data ridicarii sale rolul de turn de poarta.

Este o constructie prismatica cu un plan usor trapezoidal si se inalta pe sapte niveluri. Ultimul etaj este format dintr-o eleganta galerie exterioara din lemn, în interiorul careia sunt plasate clopotele bisericii. Deasupra se ridica acoperisul inalt, piramidal.

Accesul spre nivelurile superioare se realizeaza prin scari de lemn, exceptand primele doua etaje, unde o scara din piatra este construita in interiorul zidului

Luand în consideratie materialul de constructie mixt (piatra si caramida la nivelurile inferioare) precum si pozitia lui fata de zidul de incinta, turnul a fost datat la începutul sec. al XV-lea.

Ulterior, în secolele XVII-XVIII, turnul a suferit anumite interventii (1695,1796), iar în anii ‘80 ai sec. XX, împreuna cu întreg complexul castelului, a fost restaurat.

Surse : Primaria Municipiului Medias , “Topografia monumentelor din Transilvania. Municipiul Medias” , Alexandru Avram, Ed.”ALTIP” Alba-Iulia, Sibiu 2006 (Ministerul Culturii si Cultelor, Muzeul National Brukenthal, Bibliotheca Brukenthal, III)  

2139/1342-ianuarie, 1556/957-februarie ( total/vizitatori unici) ;  ultima saptamana : 20-55, 21-41, 22-35, 23-44, 24-46, 25-37, 26-19 vizitatori

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.