“Nu numai Turnul Trompetilor este subiectul legendelor mediesene. Multe alte simboluri si cladiri au istorisirile lor, exploatate turistic printr-un traseu ce-si propune astazi sa te poarte pe urmele sasilor si sa reveleze neinitiatilor misterele francmasonilor care ar fi trait odinioara în oras. Multe dintre aceste teorii stau în picioare cam ca si turnul bisericii: un pic clatinandu-se. Un ambalaj cu potential turistic, care exploateaza presupusa legatura dintre mesterii din breasla zidarilor medieseni si francmasonerie. Motivatia acestei asocieri este ca la origine, francmasonii au fost constructorii medievali de elita, o societate secreta de mesteri ai pietrei, în sarcina lor fiind între secolele XI-XVII, constructia marilor catedrale si biserici europene. Multe taine si ipoteze, care cusute cu ata alba, care bine argumentate, învaluiesc strazile Mediasului în mister.
Cladirea impunatoare a prestigiosului liceu german Stephan Ludwig Roth poarta pe fatada simboluri precum gemenii, echerul si compasul, dintre semnele esoterice pe care esti îndemnat sa le urmezi în oras. Chiar liceul Ludwig Roth ar fi fost construit dupa modelul Templului lui Solomon. Plimbandu-mi ochii pe portile masive si casele cu sculpturi interesante, eram atentionata ca misterele nu sunt presarate doar la suprafata. Chiar adancurile de sub picioarele noastre ar ascunde o retea labirintica de tuneluri, despre care oamenii locului stiu din mosi- stramosi. Daca într-adevar exista sau nu, nimeni nu a putut sa dovedeasca.
Pe casele vechi din centru se observa multe simboluri solare, arcade si porti cu raze, despre care localnicii îti soptesc ca în taina ca sunt vechi coduri încifrate în fatadele celor mai înstarite case ale sasilor. Cel putin si la Sibiu au fost (mai sunt?) vechi porti cu simbolul soarelui, dintre care una a fost surprinsa într-o fotografie cunoscuta a lui E. Fischer. De la numeroasele figuri ale luminii, simboluri ale ratiunii, echilibrului si întelepciunii încrestate în zidurile sale si-ar fi primit Mediasul numele de Cetatea luminii. De pe una dintre cladirile din centru troneaza Torcatoarea (Zur Spinnerin), o statueta care a intrigat la randul ei, nascand mai mult ipoteze. Unii spun ca are legatura cu Ursitoarele care determina destinul omului înca de la nastere, altii ca este cea care toarce firul vietii orasului si al locuitorilor lui.
Apoi, Turnul Mariei de langa Biserica Sf Margareta a fost capela în timpul epidemiei de ciuma si camera de tortura. Se spune ca Vlad tepes a fost închis în Turnul Mariei, pe drum spre închisoarea de la Visegrad, langa Budapesta, de unde legatura orasului si cu supralicitatul mit turistic al lui Dracula.
O alta legatura cu Dracula este faptul ca Bram Stocker a scris în celebra lui carte despre vinul auriu de Medias, care s-ar fi servit la nunta lui Vlad tepes. Se povesteste ca aici, în „Weinland„, strugurii albi din care iesea licoarea minunata aduceau asemenea renume locului încat aurarilor li s-au comandat trei struguri de aur. Cele trei comori au fost multa vreme bine pazite de catre Cavalerii Mediasului, dar astazi nu mai stie nimeni unde s-ar gasi. Taina locului unde ar fi fost ascuns pretiosul tezaur ar putea fi descifrata urmarind desenele de pe cladirile vechi ale Mediasului.
Ca un muzeu în aer liber, centrul istoric al orasului surprinde la fiecare colt de strada. Daca nici localnicii nu au aflat firul Ariadnei, nici eu nu v-am spus înca toate povestile Mediasului. Din cauza vremii, nu am nici prea multe poze sa va arat. Însa datorita legendelor, oamenilor mandri de orasul lor si a farmecului strazilor înguste, merita sa vedeti Mediasul de la fata locului, nu doar în imagini. Poate descifrati voi codul semnelor de pe cladiri si descoperiti strugurii de aur.” (Mihaela Kloos-Ilea, Transilvania, taramul legendelor-Povesti sasesti)
Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.