Sub titlul “Care este rivalul din Transilvania al turnului înclinat din Pisa“, a aparut un articol in editiile online ale ziarelor mediasinfo.ro si romanialibera.ro . Citez (cu indicarea surselor, desigur) ceea ce mi s-a parut mai interesant …
“…cel mai bine fortificat punct al orasului ramanea biserica Sfanta Margareta, Regina Ungariei, care era considerata drept protectoarea comunitatii.
Biserica era centrul unei abatii benedictine, ridicate de sasii medieseni. Lacasul de cult este înaltat pe locul unei mai vechi abatii cisterciene, ridicate în perioada în care în zona Mediasului erau asezati secuii, populatie razboinica ce a fost mutata spre est de catre Regii Ungariei, pentru a pazi trecatorile Carpatilor Orientali. Prima mentiune documentara a sasilor medieseni dateazadin 1267. În anul 1315, Regele Carol Robert de Anjou a extins si asupra scaunelor sasesti Medias, Seica si Biertan privilegiile de care se bucurau sasii sibieni. Iar aceste privilegii au încurajat dezvoltarea rapida a mestesugurilor si a comertului. Drept urmare, Mediasul, care era desemnat initial cu termenul de oppidum, adica de targ, a primit rangul de oras în anul 1359. Iar în anul 1402, Regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg, cel care avea sa fie unul dintre cei mai importanti împarati ai Sfantului Imperiu Roman de Natiune Germana, a scos Mediasul din starea de dependenta fata de comitele secuilor, care data din perioada în care zona orasului era locuita de secui. Ca urmare a prosperitatii în crestere, locuitorii Mediasului au decis sa construiasca Biserica Sfintei Margareta. Constructia lacasului de cult a început în jurul anului 1414, iar cea a turnului care domina întregul ansamblu a început tot în acea perioada. Turnul a fost finalizat în jurul anului 1450, iar biserica cu trei nave a fost finalizata în anul 1488. Pe atunci, biserica din Medias, lunga de 56 de metri, lata de 20 de metri si înalta de 12 metri, era una dintre cele mai impunatoare din Principatul Transilvaniei.
În paralel cu constructia bisericii propriu-zise, locuitorii Mediasului au ridicat si zidurile sale de aparare. Deja, incinta fortificata a bisericii Sfintei Margareta era mentionata în anul 1452.”…. (Claudiu Padurean, romanialibera.ro)
Foto : Medias 1916
O compilatie, un frumos video realizat in anul 2012 in Medias de catre unul dintre colegii nostri, M.O.
O filmare de calitate care merita sa fie vazuta si de altii…
Distribuiti, dati “like”, etc.